Читај ми!

Група Сарајлија покушала да сруши крст

Десетак Сарајлија је прошле ноћи покушалo да сруши крст који је пре два дана постављен на Златишту изнад Сарајева. Реаговала је полиција Републике Српске и ухапсила шест особа, пише "Дневни аваз".

На Златишту изнад Сарајева које територијално припада Републици Српској, у ноћи између суботе и недеље постављен je метални крст висок 10 метара, преноси агенција Бета.

Председник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да је крст "спомен-обележје у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба".

Постављање крста над Сарајевом изазвало је оштре реакције грађана главног града БиХ, политичких представника Федерације БиХ и међународне заједнице.

Политичке партије у Федерацији БиХ сматрају да је подизање крста изнад Сарајева предизборна политичка игра на коју не треба наседати.

Служба високог представника међународне заједнице (ОХР) осудила је постављање крста и саопштила да се "верски симболи се не смеју користити да би се намерно иницирала међунационална напетост".

"Штавише, удружења и верске заједнице треба да раде на помирењу", наводи ОХР.

И чланови Савеза логораша у Босни и Херцеговини најоштрије су осудили постављање крста изнад Сарајева оценивши да је то "корак уназад на путу за осигурању трајног мира, суживота и међусобног уважавања, те настојања да се осигура једнакост и равноправност свих грађана на целој територији БиХ".

Комисија за државну имовину БиХ није одобрила постављање крста јер је високи представник у БиХ Валентин Инцко раније затражио да се преиспита одлука од 19. новембра 2012. године, када је одлучено да се парцела државног земљишта изузме и додели локалним властима у РС за постављање крста као спомен-обележја.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара