Читај ми!

Република Српска, предузеће за три дана

Откако је пре девет месеци уведен једношалтерски систем регистрације, у листу привредних субјеката Републике Српске уписано их је упола више него лане. У Влади су поносни на реформу пословне регистрације јер је укидање дугих и скупих процедура за оснивање предузећа, кажу, утицало да се смањи број незапослених.

Никола Малешевић из Градишке је дуго планирао, али се тек сада одлучио да, у сарадњи са партнером из Словеније, оснује предузеће за информатичке технологије.

Да је у последњих шест месеци једношалтерски систем регистрације предузећа у Републици Српској донео добре резултате говоре бројеви. Основане су 152 нове фирме, односно 47 одсто више него лане.

Јелена Ћетковић из Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге каже да је највише регистровано друштава са ограниченом одговорношћу.

"Заинтересовано лице, које жели да се бави неком од једноставнијих делатности, потребно је да оснивачки улог овери код нотара уз накнаду од три и по конвертибилне марке и за нешто мање од 100 марака, што плаћа израду печата и накнаду АПИФ-а може да започне жељену делатност", објашњава Ћетковићева.

У реформу пословне регистрације ушло се са идејом да се пошаље добра порука инвеститорима и поправи позиција на лествици у међународним документима која вреднују пословна окружења за улагање, каже премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић. Међутим, још нешто се догодило.

Према њеним речима, оваква процедура за пословну регистрацију подстакла је самозапошљавање јер се у првих шест месеци за 50 одсто повећао број предузећа која су регистрована.

"Свако ко види своју шансу да се опроба у неком бизнису, покрене неку привредну активност, пословну активност, ви му дајете прилику да одмах оснује своје предузеће. Не мора да чека, не мора да издваја средства, не мора да обезбеђује било какав оснивачки капитал, има нула марака", истиче Цвијановићева.

У Привредној комори Републике Српске верују да би списак новооснованих предузећа био још дужи да нема дугог чекања пореског броја за предузећа у систему ПДВ-а.

Требало би да тај проблем реши Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

"Потребно је, такође, додатно унапредити пословни амбијент, растеретити привреду низа фискалних и парафискалних оптерећења како бисмо створили услове да се то новоформирано предузеће избори са конкуренцијом на тржишту и опстане на тржишту", наводи Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

Осим брзог регистровања предузећа, у Републици Српској много се очекује и од тек уведеног растерећења за привреду, неопорезивог дела дохотка од 200.000 конвертибилних марака. ПДВ од 17 одсто најнижи је у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара