Читај ми!

Сарајево, крст у знак сећања на страдале Србе

На Златишту изнад Сарајева освануо је спомен-крст, који је поставио Савез логораша Републике Српске у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба током рата у БиХ.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да је постављањем крста на Златишту ова организација "испунила раније обећање и демантовала све спекулације о одустајању од спомен-крста", преноси Бета.

Дукић је казао да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора.

Заменик председавајућег Дома народа у парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да постављање спомен-крста на Златишту "није провокација Бошњака у Сарајеву", већ начин да се "будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату".

Према његовим речима, ради се о привременом решењу, јер постоји намера да се на том месту изграде црква, крст и споменик, који ће "указивати на све страхоте које је српски народ у Сарајеву прошао од 1992. до 1995. године".

Крст на Златишту је у Федерацији БиХ дочекан као провокација уз захтеве да одмах буде уклоњен.

Тражећи од међународне заједнице и општинских власти да крст одмах буде уклоњен, заменик градоначелника Сарајева Аљоша Цампара оценио је да његово постављање представља "антицивилизацијски чин и најгрубљи начин вриједања жртава протекле агресије на БиХ и град Сарајево".

"Знамо да су с тих положаја убијани цивили у Сарајеву, међу којима и 1.600 деце, а неки на овај начин покушавају у предизборно време то искористити за скупљање јефтиних политичких поена", рекао је Цампара.

Од странака прва се огласила СДА, која сматра да тај крст вређа хришћански симбол самилости и представља "провокацију и неприхватљиву злоупотребу верских симбола чиме се подижу међунационалне тензије, што може довести до угрожавања сигурности грађана".

Председник Удружења родитеља убијене деце Сарајева Фикрет Грабовица оценио је да је реч о "класичној провокацији".

Крст је обојен у бело и висок је око десет метара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара