Читај ми!

Папа Фрања у посети Албанији

Поглавар Католичке цркве папа Фрања стигао је у посету Албанији. Власти те земље појачале су мере безбедности због упозорења да би џихадисти Исламске државе могли да планирају напад на поглавара Римокатоличке цркве у тој већински муслиманској земљи.

Папа Фрања је, током сусрета са албанским званичницима, осудио употребу Бога као "штита", као што то чине радикални верски покрети који делују на Блиском истоку и у Африци, преноси Бета.

"Нека нико не мисли да може да користи Бога као штит док планира и извршава дела насиља и мржње! Нека нико не користи религију као изговор за сопствена дела која су противна достојанству човека и његових основних права, на првом месту права на живот и верску слободу за све", рекао је папа.

Додао је да су прави смисао религије "издале екстремистичке групе" које "деформишу и инструментализују разлике међу различитим вероисповестима" и тако стварају "опасни фактор сукобљавања и насиља".

Папа Фрања је, у разговору са председником Албаније Бујаром Нишанијем, похвалио држање политичких и верских званичника те земље.

"Атмосфера поштовања и узајамног поверења, међу католицима, православцима и муслиманима, драгоцено је добро за земљу и добија посебно значење у нашој епохи", рекао је папа.

Како је додао, ако Албанија настави тим путем – постаће узор за многе земље.

У Тирани је папу дочекало више од 250.000 људи на великом булевару и тргу Мајке Терезе где је служио мису на благој киши. Више од 10.000 људи дошло је из региона, међу којима и 3.000 њих са Косова и Метохије. 

Током вожње у свом откривеном џипу, дуж булевара на којем су се могле видети фотографије великог броја жртава комунизма, папа се више пута зауставио како би се руковао са окупљенима и узео у наручје раздрагану децу. На крају мисе прошетао се кроз окупљену масу.

На улицама Тиране од јуче је полиција у цивилу, а посету је обезбеђивало 2.500 полицајаца и снајперисти који су мотрили са кровова зграда. Претресени су сви који су присуствовали миси.

Ватикан је после службе навео да "није било никаквих посебних безбедносних проблема".  

Ово је прва папина посета једној европској земљи од када је преузео дужност. 

Ирачки амбасадор у Ватикану упозорио је уочи посете да би 77-годишњи поглавар Римокатоличке цркве могао да се нађе у опасности од припадника Исламске државе, пошто је Света столица подржала америчке ваздушне нападе на циљеве џихадиста у Ираку, што је редак изузетак у њеној мирољубивој политици решавања сукоба.

У интервјуу италијанском дневнику Национе ове недеље, ирачки амбасадор у Ватикану Хабиб ел Садр рекао је да је ИД "јасно саопштила" да "желе да убију папу".

"Претња папи је веродостојна", рекао је Ел Садр.

Папина посета уследила је дан пошто су италијански медији објавили да су на Тргу Светог Петра појачане мере безбедности, пошто су обавештајне службе дознале за могући план за напад на Ватикан и да би папа могао бити у опасности.

Месађеро пише да је једна страна безбедносна служба упозорила Италију након што је пресрела комуникацију између два Арапина, у којој се помињао "демонстративни чин у среду код Ватикана".

АФП подсећа да је среда дан у ком папа одржава јавну аудијенцију на тргу испред Базилике Светог Петра.

Ранија упозорења да екстремисти Исламске државе кују заверу да нападну папу Ватикан је одбацио, али је безбедност ипак повећана за његове аудијенције средом и недељом, наводи Месађеро.

Пред папин долазак у Тирану дуго су текле припреме за папину посету. Градске службе чистиле су улице и постављале цвеће дуж путање којом ће се папа кретати.

По граду су постављени билборди с фотографијом насмејаног папе, с уздигнутом руком и поруком: "Поручујем свим људима: могуће је радити заједно!"

Продавци су, поводом посете, у понуду убацили посебне сувенире, а албанска пошта штампала је маркицу са папином сликом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара