Читај ми!

Водостаји стагнирају у региону

У Хрватској, на подручју Копривничко-крижевачке жупаније, водостај Драве пао је за 15 цeнтиметара. Током дана водени талас требало би да прође без последица. У Козарској Дубици водостаји Саве и Уне су опали, док Сава у Броду, Шамцу и Бијељини има тенденцију благог раста.

Да се ситуација у региону стабилизује говори и чињеница да је на угроженим подручјима, у шест општина уз Драву, нормализована настава и рад у вртићима, али су мештани још на терену, дежурају и прате ситуацију како би у случају потребе реаговали, преноси Танјуг.

У Сиску је прошао врх воденог таласа Саве, а врх таласа Купе се тек очекује. Из музеја на спомен-подручју "Јасеновац" склоњена је сва архивска грађа, а насипи су се ноћас појачавали у појединим околним местима, уз помоћ припадника хрватске војске.

Зоран Чавловић из "Хрватских вода" каже да је водостај Саве према Јасеновцу у благом опадању и стагнацији, као и да не очекује да буде угрожено поодручје Вуковарско-сремске жупаније, које је у мају било погођено поплавом, пренео је портал Индекс.

Наиме, процењује се да би максимални водостај Саве код Жупање могао достићи ниво од 800 центиметара док су насипи пројектовани да издрже пуно већи водостај, али су из предострожности на терену све службе.

Сада су на реду мере санације, а према извештају Државне управе за заштиту и спасавање, на подручју Међимурске жупаније пријављено је плављење око 5.150 грађевина, али већином мањег обима. Највише поплављених стамбених грађевина је на подручју Сисачко-мославачке жупаније

У Међумурју и даље је у прекиду међународни железнички саобраћај због оштећења пруге воденим бујицама, као и путни малогранични прелаз на Мури – Хотиза. Ванредно стање одбране од поплава и даље је на снази на Мури од границе са Словенијом до ушћа у Драву, каже се у саопштењу, и додаје да се стање у Карловачкој жупанији поступно нормализује.

Због обилних киша у Крапинско-загорској жупанији у протеклих неколико дана појавило се око 200 нових клизишта. Од тога, 52 клизишта угрожавају стамбене објекте, а четири привредне, пише агенција Хина.

Када је у питању Република Српска, Сава је и данас у благом порасту, а припадници Цивилне заштите и "Вода Српске" редовно прате дешавања на терену.

На подручју Градишке за сада нема угрожених објеката, вода се излила само у небрањено подручје. У општини Србац ниво Саве јутрос је био 33 центиметра изнад коте редовне одбране од поплава. Вода се излила на небрањено пољопривредно земљиште, а припадници Цивилне зашштите прате стање на терену.

У Козарској Дубици водостаји Саве и Уне су опали, док Сава у Броду, Шамцу и Бијељини има тенденцију благог раста, мада је и даље испод коте редовне одбране од поплава и нема изливања.

У општинама Приједор, Нови Град и Костајница водостај река је испод кота редовне одбране од поплава, а стање се нормализовало. Тако ће у овим општинама данас бити настављено испумпавање воде, дезинфекција и чишћење објеката, пренела је Фена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво