Читај ми!

Милановић тражи уџбенике за Хрвате

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да ће од власти у Србији затражити да осигура уџбенике за хрватску националну мањину.

Премијер Милановић је у Сабору, одговарајући на питања посланика, рекао да су Буњевци једна национална мањина коју нисмо "ни ви, ни ја створили", преноси Танјуг.

"Тамо има тридесет хиљада људи који себе сматрају Буњевцима и шта да радимо", рекао је  Милановић, преноси агенција Хина.

Посланик Иван Шимуновић из десне Хрватске странке права Анте Старчевић, оценио је да је реч о кршењу Оквирне конвенције о заштити националних мањина, а Милановића питао да ли ће Хрватска због тога покренути поступак против Србије пред Саветом Европе.

Милановић је, међутим, казао да Хрватска тражи једнак однос према Хрватима у Србији и додао да "они, колико зна, нису добили обећане уџбенике од те исте власти".

"Ми имамо стандарде које нема велика већина западноевропских држава и с тим није једноставно живети, није се једноставно борити за права мањина у источној Славонији где је беснео рат пре 20 година и где је нормално да има људи којима је иритација да виде службене натписе на писму националне мањине друге нације, али то је закон, то је Устав, ту компромиса нема. Колико год то некима било сметња, трн у оку и то могу разумети, ту компромиса нема. Тамо где је Хрватска, спроводе се хрватски закони, био то Вуковар или Загреб", закључио је Милановић.

Поводом питања уџбеника, јуче је председник Одбора за спољне послове Европског парламента Андреј Пленковић затражио на првом јесењем заседању ЕП у Стразбуру заштиту права Хрвата у Србији, којих према попису из 2011. има више од 57.000.

Прошле недеље је хрватски председник Иво Јосиповић критиковао председника Србије Томислава Николића због, како је рекао, чињенице да су буњевачки Хрвати у Војводини добили уџбенике на ћирилици као донацију, што говори о континуитету политике која жели да асимилира Хрвате у Србији.

На критике Јосиповића, Николић је одговорио да Србија својим Уставом и законима омогућава свим грађанима да се изјасне како желе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво