Читај ми!

"Политичари у БиХ корумпирана каста"

Амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Хидео Јамазаки очитао је лекцију политичарима у тој земљи, поручивши им да су "корумпирана и безобзирна каста која води рачуна само о властитим интересима, оглушујући се о потребе сиромашних".

У писаној изјави достављеној локалним медијима, јапански дипломата је објаснио како његова земља, без обзира на добру вољу, убудуће неће олако финансијски помагати БиХ и указао на то да се помоћ неретко нерационално користи и расипа, преноси Танјуг.

Као пример је навео беспотребне полицијске пратње за политичаре да би они могли "брзом и безобзирном вожњом" да угрожавају друге учеснике у саобраћају.

У иступу неуобичајеном за крајње одмерену јапанску дипломатију у БиХ, Јамазаки подсећа да је влада његове земље на недавној донаторској конференцији потврдила да ће издвојити додатних пет милиона евра бесповратне помоћи за обнову подручја погођених мајским поплавама.

Истакао је, ипак, да ће активирање тих средстава зависити искључиво од конкретних пројеката који ће се потом директно финансирати, без посредовања власти у БиХ.

"Другим речима, влада Јапана не може једноставно да изврши трансфер новца на рачун институција БиХ", поручио је амбасадор, чиме је индиректно сугерисао да је свима у Токију јасно да би у противном бар део донираног новца завршио у џеповима политичара на различитим нивоима власти.

Дипломата је поруку босанскохерцеговачкој јавности "зачинио" критиком понашања локалних политичара у БиХ које се, како каже, не може окарактерисати другачије него као "бахато".

Политичарима у БиХ, преноси Хина, поручио је да би им било боље да усмере енергију на побољшање услова живота својих грађана, уместо што је троше на међустраначке и унутарстраначке сукобе.

"Од политичара се, такође, очекује да размисле који је најбољи начин да се утрошак јавних прихода искористи за добробит грађана, посебно оних који су претрпели највеће штете током недавних поплава. Само када ови услови буду испуњени Јапан ће бити у могућности да помогне БиХ", закључио је Јамазаки.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво