Праљак треба да плати 2,8 милиона евра

Хашки трибунал наредио бившем официру Хрватског већа одбране (ХВО) Слободану Праљку, неправоснажно осуђеном за злочине над босанским Муслиманима, да суду врати 2,8 милиона евра на име трошкова његове одбране.

Трибунал је Праљку од почетка суђења 2006, на основу привремене одлуке, плаћао трошкове одбране, иако је он одбијао да пружи доказе да то није сам у стању да то чини, што је, према судским правилима, био обавезан, јавља Бета.

Судски секретаријат је, међутим, после спроведене истраге о Праљковој имовини, 2012. утврдио да он има довољно новца и друге имовине да сам плаћа све трошкове одбране. Истрагом је утврђено да је Праљак могао да сам плати трошкове одбране у укупном износу од више од шест милиона евра (6.456.988 евра).

На крају суђења, суд је, стога, укинуо правну помоћ Праљку и затражио да он врати око три милиона евра, колико је до тада било исплаћено његовим адвокатима.

После одбацивања Праљкове жалбе, председник Трибунала Теодор Мерон, с пролећа прошле године, утврдио је да је Праљак дужан Трибуналу више од 2,8 милиона евра (2.802.611,10 евра).

Будући да Праљак до данас није суду уплатио ту суму, тврдећи да нема толико новца, жалбено веће му је наложило да то учини у року од 90 дана.

Алтернативно, он дуг, по одлуци жалбеног већа, може исплаћивати током следеће три године, у месечним ратама од приближно 70.000 евра, под условом да 10 одсто укупне суме исплати у року од 90 дана.

Данашњом одлуком, Трибунал је овластио свој секретаријат да на све могуће законите начине наплати дуг од Праљка.

Праљка, који је током рата у БиХ, био начелник Главног штаба ХВО, хрватских снага у БиХ, Трибунал је у мају 2013. године неправоснажно осудио на 20 година затвора због злочина над Муслиманима у западној Херцеговини и средњој Босни.

Према пресуди, Праљак је био учесник у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било стварање "велике Хрватске", а који је предводио тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман.

Истовремено, лидеру самопроглашене Хрватске Републике Херцег-Босна Јадранку Прлићу, суд је изрекао првостепену казну од 25 године затвора.

Преостала четворица оптужених - Валентин Ћорић, Берислав Пушић, Бруно Стојић, Миливој Петковић - осуђена су на затворске казне од 10 до 20 година. Сви су уложили жалбе на пресуду и жалбени поступак је у току.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара