Амфилохије: Дух неофашизма се повампирио

Mитрополит црногорско-приморски Српске православне цркве Амфилохије рекао je да се "дух неофашизма повампирио" и да "семеном посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији".

Амфилохије је то рекао на литији улицама Никшића, којом је завршена манифестација посвећена Светом Василију Острошком, преноси Бета.

Литургији је присуствовало више хиљада људи из Црне Горе и региона, а предводили су је митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве Амфилохије са свештенством и епископ руски Амвросије.

Такође, ту су били и председник Републике Српске Милорад Додик, представник Канцеларије за вере Владе Србије Братислав Петковић, те дипломатски представници Русије, Украјине и Србије у Црној Гори.

У обраћању присутнима митрополит СПЦ-а Амфилохије је рекао да се "дух неофашизма повампирио" и да "семеном посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији", преносе подгорички медији.

У том контексту поменуо је изјаве министра иностраних послова Шведске Карла Билта и генералног секретара НАТО-а Андерса Фог Расмусена, те поредио ситуације на Косову са дешавањима у Украјини.

Митрополит СПЦ-а је рекао да "се пред лицем" свеца Василија Острошког "мора поменути изјава Карла Билта да је највећа грешка савремене руске владе и Путина што се вратио православљу, које је горе од тероризма исламског који се појављује на истоку."

"У име те и такве идеје поново се пале живи људи, као онда од фашизма тако и данас од неофашизма. У огледалу те страшне истине је и изјава Расмусена, секретара НАТО пакта у Европи, да је бомбардовање Србије и Црне Горе и уништење Косова и Метохије урадила Европа и Америка бранећи Косово и Метохију од геноцида", рекао је митрополит.

Он је оценио у да то "није то била одбрана од геноцида, него наставак геноцида на Косову и Метохији који траје 630 година".

"То је наставак геноцида као што је и у Одеси на начелу подели па завладај", рекао је митрополит СПЦ и закључио да ако је "то пут до слободе, демократије и људских права... онда је то знак да светом почиње да влада демоНкратија".

Митрополит Радовић поновио је оштре критике на рачун црногорске власти која се придружила санкцијама Европске уније против Русије и оценио да "главари у Црној Гори тиме потурају угарак у спаљивање живих људи у Одеси".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара