Читај ми!

Парламентарни избори у Мађарској

Мађарска данас бира парламент. Анкете дају велику предност партији Фидес и актуелном премијеру Орбану. Уведене су и мањинске листе, на којима је 13 званично признатих националних мањина у Мађарској, укључујући и српску.

У Мађарској се данас одржавају парламентарни избори, а према резултатима анкете објављене у петак, премијер Виктор Орбан има велике изгледе да освоји још један мандат, а значајан изборни успех могла би да оствари и крајње десничарска странка Јобик, преноси Танјуг.

Новина је да се овога пута гласа за мање посланика, будући да је променом Устава њихов број смањен са 386 на 199.  

Први пут на изборима учествују и Мађари с двојним држављанством, који немају адресу у матичној земљи. Уведене су и мањинске листе, на којима је свих 13 званично признатих националних мањина у Мађарској, укључујући и српску.  

Око 13.500 грађана Србије који су остварили право на двојно држављанство, пријавило се за учешће на парламентарним изборима у Мађарској.

Орбанова партија Фидес, према тој анкети, ужива поверење 36 одсто Мађара, док странку Јобик подржава 15 одсто испитаника, а левичарску алијансу на челу са социјалистима 18 одсто бирача, пренео је Ројтерс.

Орбанова партија десног центра је сигурна да ће освојити довољно посланичких места да би оформила владу, као знак да гласачи нису забринути због њене специфичне политике која је разгневила Европску унију и негативно се одразила на страна улагања.

Једино питање је да ли ће Фидес задржати двотрећинску већину која тој странци омогућава да мења устав, констатује британска агенција.

Међутим, многи Мађари - нарочито на сиромашнијем североистоку земље - сматрају да им протекле четири године нису донеле побољшање квалитета живота нити запослење.

Левичарска алијанса коју предводи социјалиста Атила Местерхази обећала је да ће смањити цене основних прехрамбених намирница и повећати мининалну зараду, али овај савез не ужива довољну подршку услед унутрашњих трвења око руководећих страначких положаја и корупционашког скандала.

Дакле, гласачима који су разочарани Фидесом остаје као опција - Јобик, оценио је Ројтерс подсећајући да је, према анкетама, ова крајње десничарска странка у последње време забележила нагли скок популарности и да би чак могла да освоји 20 одсто гласова.

Јобик себе представља као једини одрживи избор за Мађаре који су разочарани свим посткомунистичким владама у земљи, како десничарским тако и левичарским.

Ова странка обећава отварање нових радних места, обрачун са криминалом, нове преговоре о државном дугу и референдум о чланству у ЕУ, као и да ће на одговорност позвати корумпиране политичаре.

Иако је Јобик ублажио и модернизовао свој имиџ како би привукао шире групе гласача, та странка није напустила неке од својих радикалнијих идеја - неки од политичара из њених редова су и даље отворено антисемитски и антиромски настројени, закључују агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара