Читај ми!

Граићу укинут екстрадициони притвор

Информационо документациони центар "Веритас" саопштио да је холандски суд укинуо екстрадициони притвор Милутину Граићу (42), Србину из Бенковца, којег хрватско правосуђе терети за ратни злочин против цивилног становништва.

Граић, који је је по хрватској међународној потерници ухапшен пре осам дана у Росендалу код Ротердама, убудуће ће се бранити са слободе, уз обавезу да се три пута седмично јавља полицији, јавио је "Веритас", преноси Танјуг.

Одузет му је и пасош како не би могао напустити Холандију, наводи се у саопштењу и додаје да је Жупанијско државно одветништво у Задру 15. јануара 2004. против њега подигло оптужницу.

Граићу се ставља на терет да је "са још једном особом отуђио трактор, чиме су починили кривично дело против човечности и међународног права - ратни злочин против цивилног становништва".

Граић је преко свог адвоката негирао опутужницу, а потом је Жупанијски суд у Задру решењем одбио Граићев приговор. Захваљујући документацији Жупанијског суда, коју је Граићев холандски бранилац предочио холандском суду, одлучено је да се пусти из екстрадиционог притвора до наредног рочишта.

На том рочишту ће бити одлучено да ли ће бити изручен у Хрватску или ће захтев за изручење бити одбијен, наводи "Веритас".

Граић и његова породица се надају да ће холандски суд одбити хрватски захтев за изручење, "пошто се по холандском закону крађа покретних ствари не може квалификовати као ратни злочин над цивилним становништвом".

"Веритас" указује да је Граић био седми ухапшени Србин од почетка ове године по хрватским потерницама, а од којих су двојица остала у притвору, док је један од ухапшених изручен Хрватској.

Остали су пуштени из притвора, а против двојице су поступци и обустављени у земљама хапшења, "пошто су им оптужбе сличне оној против Граића".

"Број укинутих притвора и обустављених екстрадиционих поступака упућују на закључак да су многе државе схватиле да Хрватска манипулише са процесуирањем Срба за наводне ратне злочине и злоупотребљава Интерпол", оцењује "Веритас".

Указује се и да је "таквом ставу неких држава допринео и недавно одржани главни претрес пред Међународним судом правде по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид, на којем се коначно чула и српска страна о догађајима из деведесетих година прошлог века".

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, "широм света је до сада ухапшено 127 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 37 екстрадирани у Хрватску".

Од екстрадираних до сада је против њих 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, "углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору".

"И оволики број обустава поступака у Хрватској против лица са Интерполових потерница указује на већ поменуту злоупотребу Интерпола од стране Хрватске", закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара