Читај ми!

Одузета имовина Шарићевом сараднику у РС

Зорану Ћопићу, сараднику Дарка Шарића, одузета имовина вредна око десет милиона евра у Републици Српској. Сумња се да је стекао имовину прањем новца.

То је прва правоснажна пресуда у региону за прање новца у "Случају Шарић и остали", каже министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић.

Јовичић је рекао да је након одлуке Врховног суда РС Ћопићу одузета имовина вредна 20 милиона марака (око десет милиона евра), за коју се сумња да је стечена извршењем кривичног дела прања новца.

"То је прва правоснажна пресуда у регији у 'Случају Шарић и остали' и уједно највећа заплена нелегално стечене имовине", рекао је Јовичић на конференција о теми "Прање новца и финансијске истраге" у Бањалуци.

Конференцију је организовало МУП РС у сарадњи с ИПА пројектом "ЕУ подршка провођењу закона".

Министар полиције РС је рекао да МУП РС има Јединицу за финансијске истраге, која већ има завидне резултате.

"Само у 2013. години, у односу на годину дана раније, имамо пет пута више поднетих извештаја... и шест пута више заплењене нелегално стечене имовине", рекао је Јовичић.

Подсетио је да је у РС формирана и Агенција за управљање одузетом нелегално стеченом имовином.

Јовичић је оценио да сузбијање кривичних дела прања новца и спровођење финансијске истраге захтева регионалну, а у неким случајевима и ширу сарадњу.

Начелник Јединице за финансијске истраге МУП Србије Александар Милојевић такође је указао на потребу сарадње у сузбијању прекограничног криминала, да би се онемогућило да новац од криминала уђе у легалне токове.

"Око 70 посто кривичних дела имају за циљ имовинску корист и земље морају да буду оспособљене да детектују и боре се против таквих случајева", нагласио је представник Европола Буркхард Мул.

Представник пројекта ЕУ Подршка спровођењу закона, Александар Јевшек упозорио је да та кривична дела нарушавају и националну, и интернационалну финансијску стабилност.

"Ако желимо међународну сарадњу на кривичним делима прања новца и финансијским истрагама, потребно је радити по хармонизованим светским нормама, јер у супротном нема резултата", поручио је Јевшек.

На конференцији учествују и представници МУП-а Федерације БиХ, МУП Дистрикта Брчко, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), хрватског УСКОК-а, Канцеларије за спречавање прања новца Републике Аустрије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се