Читај ми!

Извињења амбасадора Украјине због спота

Амбасадори Украјине у Црној Гори и БиХ извинили су се тим државама због промотивног спота своје владе у коме су државе бивше Југославије означене као Хрватска. Амбасадори објашњавају да је у питању техничка грешка. Чека се званично извињење Кијева.

Оксана Сљусаренко, амбасадор Украјине у Црној Гори, пренела је службеној Подгорици извињење своје владе због промотивног спота и објаснила да је у питању техничка грешка.

Сљусаренкова је на црногорски захтев, на тему спорног спота, разговарала са директором Генералног директората за билатералне послове Жељком Перовићем, који је захвалио на брзој реакцији и објашњењу, саопштило је Министарство спољних послова и европских интеграција Црне Горе.

Саговорници су, преносе црногорски медији, разменили ставове и о питањима у вези са билатералним односима и актуелном политичком ситуацији у Украјини.

Сарајеву је извињење упутио амбасадор Украјине за Хрватску и БиХ Олександар Левченко, а очекује се и званично извињење Кијева, рекао је шеф Канцеларије за односе са јавношћу Министарства спољних послова БиХ Небојша Регоје.

Како је пренео сарајевски порал Кликс.ба, Регоје је рекао да је помоћник министра спољних послова за билатералне односе Амер Капетановић разговарао са амбасадором Украјине у Загребу, који се извинио и истакао да је реч о "грубој техничкој грешци, која се више неће поновити".

Украјински дипломата је, рекао је Регоје, најавио и званично извињење Кијева тим поводом.

Министарство спољних послова БиХ упутило је ноту Амбасади Украјине у БиХ, са седиштем у Загребу, у вези са промотивним спотом украјинске владе у којем су на карти Европе БиХ и друге земље Југославије означене као Хрватска.

Регоје је објаснио да је министарство БиХ, када је реч о овој протестној ноти, поступило у складу са стандардном дипломатском праксом, у складу са одредбама Закона о министарствима и другим телима јавне управе БиХ, те сходно основним правцима и приоритетима спољне политике БиХ које је утврдило Председништво.

"Дакле, Министарство спољних послова БиХ реаговао је на чињеницу да је БиХ у споту избрисана са карте Европе, а то спада у домен основних начела спољне политике БиХ које је утврдило Председништво БиХ", прецизао је Регоје, а пренео је сарајевски протал Кликс.ба.

У промотивном видео-споту у којем привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук објашњава зашто би та земља требало да постане део ЕУ, појављује се спорна карта у којој су све државе бивше Југославије припојене Хрватској.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво