Читај ми!

Месић: Не жалим због Брионских транскрипата

Стјепан Месић каже да не жали што је обелоданио Брионске транскрипте. Поређење оног што се догађало у "Олуји" са Трећим рајхом нема смисла, рекао је бивши хрватски председник.

Бивши хрватски председник Стјепан Месић не жали што је обелоданио Брионске транскрипте, које српски правни тим пред Међународним судом правде у Хагу користи као кључни аргумент у процесу против Хрватске, и тврди да би то опет урадио, пише загребачки Јутарњи лист.

Реч је о транскрипту око којег су се водиле полемике како је уопште доспео у Хаг. Према једнима, предао га је управо Месић, иако он тврди да је транскрипте давао само владином Бироу за сарадњу са Хагом.

Члан српског правног тима Канађанин Вилијам Шабас упоредио је брионски састанак Фрање Туђмана са његовим командантима уочи "Олује", полицијско војне акције с почетка августа 1995. године, са злогласном нацистичком конференцијом Вансе из 1942. године.

Упитан како коментарише чињеницу да Шабас ту тезу темељи на основу Брионских транскрипата које је Месић пронашао на Пантовчаку након Туђманове смрти, бивши хрватски председник каже: "То је јако претерано и нема везе с чињеницама. Поређење оног што се догађало у 'Олуји' са Трећим рајхом напросто нема смисла и тотални је промашај", навео је Месић.

Месић, наиме, тврди да је питање које се поставља о брионском састанку Хаг већ апсолвирао.

"О тој теми више нема шта да се говори, а то би морали да знају и правници који се баве српском противтужбом", навео је Месић.

Упитан да ли му је жао данас што је отворио Туђманове архиве, Месић каже да није и да би то поново урадио.

"Не. Отворио сам оне транскрипте који су указали на то да су се одлуке доносиле тамо где то није смело", истрајан је Месић.

На констатацију да српска одбрана сматра да би Туђман, да је жив, вероватно био оптужен за геноцид, Месић каже да то "нема смисла постављати на тај начин".

"То улази у причу 'шта би било кад би било'", сматра Месић и додаје да је "са чишћењем хрватских територија први почео Милошевић", и то је, како каже, крај приче.

Бивши хрватски председник и последњи председник СФРЈ не пориче да је злочина било и на хрватској страни, али каже да су починиоци углавном процесуирани, а они који нису, тврди да ће бити.

Месић очекује да ће Србија у МСП-у бити осуђена за геноцид, јер су, како каже, хрватски аргументи много јачи од српских.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара