Читај ми!

Ештонова: Слушајте грађане БиХ

Политичари у БиХ треба да се одмакну од етничких подела и да почну да се баве интересима свих грађана БиХ, рекла је у Сарајеву Кетрин Ештон. Додала је да ће ЕУ подржати све напоре политичког руководства, који ће донети стварну корист грађанима БиХ.

Висока представница Европске уније за спољне послове и политику безбедности, Кетрин Ештон рекла је у Сарајеву да политичари у БиХ треба да се одмакну од етничких подела и да почну да се баве интересима свих грађана БиХ.

После састанка с високим званичницима у БиХ, Ештон је рекла новинарима да су грађани сасвим јасно изразили своје бојазни и своје жеље за запошљавање, напредну економију, функционалан систем социјалне заштите, владавину права и ефикасан систем правосуђа.

"Политички лидери у БиХ треба да се усмере на реформе економије, система социјалне заштите, јачање владавине права и заштиту људских права, а легитимне бојазни грађана БиХ, које су настале из социјалних и економских тешкоћа, јасно су се чуле у главним градовима ЕУ и треба да се чују и у БиХ", указала је Ештон.

Додала је да ће ЕУ подржати све напоре политичког руководства, који ће донети стварну корист грађанима БиХ.

Она је истакла да "БиХ озбиљно заостаје за суседима", те политичари треба да преузму одговорност и делују одмах.

"Интегрисање у ЕУ захтева целокупну подршку друштва и то мора да буде приоритет свих у БиХ. ЕУ је у потпуности опредељена за БиХ и њену европску перспективу, јер желимо да видимо јединствену, стабилну, просперитетну БиХ, која ће заузети место у Европској унији", поручила је Ештонова.

Ештон је најавила разговоре о БиХ с представницима држава чланица ЕУ, где ће се размотрити шире европско ангажовање за решавање проблема. Она је зато на дневни ред предстојећег заседања Савета за спољну политику ЕУ (ФАЦ), 17. марта у Бриселу, уврстила и разматрање стања у БиХ, и позвала представнике власти у БиХ да дају предлоге.

Ештонова  је указала да циљ ЕУ није да спусти критерије које БиХ треба да испуни на путу ка евро-интеграцији, већ је циљ да се помогне БиХ да те стандарде испуни у целини.

Премијерка Републике Српске жељка Цвијановић изјавила је, након састанка са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, да је акцент разговора у Сарајеву био на пројектима и програмима који би могли да допринесу стабилизацији и унапређењу економско-социјалних прилика.

Цвијановић је, заједно с председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом и федералним премијером Нермином Никшићем, разговарала с Ештон и о даљем кретању БиХ ка Европској унији, уз најаву да ће европски пут државе бити тема на наредној седници Савета министара спољних послова Уније.

Током састанка је анализарана и економско-политичка ситуација у БиХ, док о спровођењу одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци", као и другим питањима о којима је разговарано претходних годину и по дана, није било речи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се