Читај ми!

Мустач на корак ближи изручењу Немачкој

Укинуто решење о неизручењу бившег челника југословенске тајне службе Здравка Мустача Немачкој, а предмет је враћен на поновно разматрање. Мустач је био надређен Перковићу, којег немачко правосуђе терети за умешаност у убиство Стјепана Ђурековића 1983. године.

Врховни суд Хрватске прихватио је жалбу породице убијеног хрватског емигранта Стјепана Ђурековића и укинуо решење Жупанијског суда у Великој Горици о неизручењу бившег челника југословенске тајне службе Здравка Мустача Немачкој.

Укидањем пресуде предмет случаја Мустаче, који је блиско повезан са случајем бившег функционера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића, враћен је првостепеном суду на поновно одлучивање.

Портпарол тог суда Анте Зељко рекао је агенцији Хина да је Врховни суд укинуо решење Жупанијског суда којим је одбијено извршење европског налога за хапшење и да је предмет Мустач враћен на поновно разматрање.

Следом одлуке Врховног суда, Жупанијски суд у Великој Горици поновно ће одлучивати о захтеву Немачке за изручењем бившег југословенског обавештајца, рекао је Зељко.

Врховни суд је, такође, прихватио жалбу породице убијеног Ђурековића на одлуку великогоричког суда, који је као недопуштену одбацио њихову ранију жалбу на одлуку да се одбије изручење Мустача.

Врховни суд је преиначио то решење, сматрајући да је жалба допуштена, рекао је Зељко. Детаље ових одлука Врховни суд ће објавити у понедељак.

Иначе, Мустач је био надређен Перковићу, кога немачко правосуђе терети за умешаност у брутално убиство Ђурековића 1983. године надомак Минхена.

Перковић је Немачкој изручен крајем јануара, а на основу европског налога за хапшење.

За разлику од Перковића, чије изручење је Немачкој одобрио загребачки Жупанијски суд, што је касније потврдио и Врховни суд, великогорички суд је захтев за изручење Мустача одбио са образложењем да је у случају убиства Ђурековића настала апсолутна застарелост предмета.

Различите одлуке два жупанијска суда, у Загребу у случају Перковића и у Великој Горици у случају Мустача, су непосредно након доношење изазивале различита тумачења стручне јавности у Хрватској.

Хрватска власт је на различите начине покушавала да онемогући изручење Перковића, па и по цену кршења европских конвенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се