Читај ми!

Додик: Очувана стабилност Републике Српске

Успешно је сачувана стабилност и све надлежности Републике Српске и избегуте су "маказе" којима је РС требало да буде "рециклирана и пуштена низ воду", каже председник РС Милорад Додик. Ни они који највише галаме и говоре да је у Српској лоше нису отишли одавде, истиче Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су изазови са којима се суочава Српска присутни у континуитету, али и нагласио да су успешно сачуване стабилност и све њене надлежности и избегнуте "маказе" којима је РС требало да буде "рециклирана и пуштена низ воду".

"Прва фаза нашег деловања била је одбрана, а сада је то јачање аутономије РС. Не очекујемо од европског пута да разгради Српску, него да је ојача у институционалном погледу", навео је Додик у интервјуу Гласу Српске поводом 9. јануара - Дана Републике.

Према његовим речима, рођендан Српске је важан датум за свакога у ентитету.

"Морамо да се окупимо и више радимо за РС, морамо да је волимо јер је она наш животни оквир. Не смемо никоме да дозволимо да је угрози. Република нам омогућава да у њој бранимо базичне слободе, да се изграђујемо и усавршавамо. РС је добро место за живот. И они који највише галаме и тврде да је у Српској лоше нису отишли одавде", подсетио је Додик.

Сумирајући 2013. годину, нагласио је да су изазови били присутни у континуитету, пре свега у вези са статусом и развојем тог босанско-херцеговачког ентитета.

Додик каже да је почетком прошле године било покушаја дестабилизације, организовања разних социјалних притисака и немира.

"Међутим, све се ипак одвијало без неке видљиве енергије за дестабилизацијом, јер то није био део потреба људи у том тренутку. У 2013. години није било минута, сата или дана застоја у раду институција. Влада је радила без престанка и у условима промена, а Народна скупштина има иза себе једну од најбољих година", тврди Додик.

За протеклу годину каже да је била додатно изазовна и због економије, односно притиска глобалне економске кризе која је девастирала и неке јаке економије и утицала и на РС.

И поред слабости наслеђеног система, неуспешне приватизације, неразвијеног реалног сектора и либерализованог режима на граници који су наметнули странци, наглашава да је власт успела да одржи беспрекорно финансирање јавног сектора.

"У прошлој години доказивали смо нашу способност да можемо да управљамо процесима, а лане је можда било највидљивије отклањање страног утицаја у функционисању институција. Година је била афирмативна и за позицију РС у оквиру БиХ. Јасно је да је РС фактор одлуке у БиХ и да било какав притисак странаца не може довести до одлука које нису у интересу Српске", тврди Додик.

Наглашава да је РС је у региону прихваћена као чињеница, а на међународном плану је учинила продор сарађујући са важним чланицама Европске уније.

"Нажалост, прошле године је превише рано почела политичка галама својствена предизборном периоду. То је била погрешна одлука, народу се не дозвољава да разуме ситуацију. Деловање опозиције је потребно, али они не раде ништа друго него критикују и гледају како да произведу неку аферу. С друге стране, ми свакодневно доносимо важне одлуке, што није нимало лако", закључио је Додик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се