Читај ми!

Срби сами одлучују да ли су мањина у Црној Гори

На Србима је да одлуче да ли се осећају као мањински народ у Црној Гори, каже црногорски министар Суад Нумановић. Да ли је неко мањински народ не одређују прописи, него сам народ, истакао Нумановић, наводећи да се држава се неће мешати у ту одлуку.

Црногорски министар за људска и мањинска права Суад Нумановић изјавио је да је на самим Србима у Црној Гори да одлуче да ли се осећају као мањински народ или не, и да се држава неће мешати у ту одлуку.

"Да ли је неко у Црној Гори мањински народ или није, одређује сам тај народ. То важи и за српски народ. Уколико жели да црпи мањинска права и тако се идентификује, на мени и држави је да ту чињеницу прихватимо и понашамо се у складу са прописима из те области", рекао је Нумановић.

Упитан да ли сматра да Срби, којих је у Црној Гори 29 одсто, треба да имају мањински савет, Нумановић је рекао да ниједан државни орган или институција, нити он као министар за људска и мањинска права, нема право да одређује ко то може или не може да се осећа као мањински народ.

"Ни Устав Црне Горе, ни Закон о мањинским правима и слободама не дефинишу или набрајају мањине, тако да и Срби, као и други, имају могућност образовања мањинског савета", рекао је Нумановић подгоричким медијима.

Подсетио је да се, према закону, мањинским народом може сматрати свака група држављана Црне Горе бројчано мања од осталог преовлађујућег становништва, која има заједничке етничке, верске или језичке карактеристике, односно различите од осталог становништва.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се