Читај ми!

Избеглице: Хрватска нема вољу да нађе решење

Реагујући на изјаву хрватске вицепремијерке Весне Пусић о спремности хрватске стране да разговара о повлачењу тужбе против Србије, Коалиција удружења избеглица саопштава да Хрватска не показује политичку вољу да се нађе решење за пролеме избеглица из те земље.

Коалиција удружења избеглица саопштила је да Хрватска није показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и трајно решење проблема српских избеглица из те земље, додајући да је то предуслов за разговоре о повлачењу тужбе и контратужбе између Хрватске и Србије.

Коалиција је реаговала на изјаву потпредседнице хрватске владе Весне Пусић о спремности хрватске стране да разговара о повлачењу тужбе против Србије, која је рекла, како се наводи, да је Хрватска спремна на те разговоре уколико српска страна обезбеди податке о несталим особама.

"Коалиција сматра да Влада Хрватске још није показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и трајно решење кључних проблема стотина хиљада протераних Срба, других грађана Србије и Срба повратника", наводи се у саопштењу.

Поставља се питање како је могуће разговарати о повлачењу тужбе и контратужбе ако Хрватска још није ексхумирала посмртне остатке Срба који се налазе на познатим гробним местима и није идентификовала посмртне остатке Срба који се налазе у Загребу.

Додаје се и да Хрватска није процесуирала одговорне за злочине над Србима после војних операција "Откос", "Бљесак", "Олуја", није Србима вратила одузета имовинска и стечена права, није омогућила накнаду штете за уништене куће и пословне објекте, нити је завршила процес њихове обнове, није спровела Уставни закон о правима националних мањина који Србима гарантује право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у местима где их је више од 33 одсто, нити право на запошљавање у државним и јавним службама, правосуђу и полицији.

Коалиција удружења избеглица није се сагласила ни са изјавом Весне Пусић која је рекла, како наводе, да је влада Хрватске једина влада на западном Балкану која доследно и без резерве спроводи позитивну мањинску политику.

"Чињенице недвосмислено показују да су протерани Срби и Срби повратници, у великој мери, као грађани Европске уније оштећени у својим правима. Основни проблем протераних Срба и Срба повратника је дискриминација у делу хрватског законодавства, с једне стране, и у поступању дела хрватских институција и службеника који крше Устав и законе, с друге стране", поручила је Коалиција удружења избеглица.

"Посебно истичемо чињеницу да је Србија прави пример државе на западном Балкану која је, у законодавству и пракси, достигла високе стандарде у поштовању права националних мањина", наведено је у саопштењу Коалиције удружења избеглица, које је потписао председник Миодраг Линта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се