Читај ми!

Црна Гора, позив на штрајк новинара

Поводом учесталих напада на новинаре, Удружење новинара Црне Горе позвало медијску заједницу да се уједини и после Божића организује генерални штрајк.

Удружење новинара Црне Горе, једно од два новинарска удружења, позвало је медијску заједницу да се уједини поводом учесталих напада на новинаре и да након Божића организује генерални штрајк.

Позив је уследио пошто је у петак увече у Никшићу претучена новинарка листа Дан Лидија Никчевић. Новинарку је напао маскирани мушкарац, у моменту кад је изашла из просторија дописништва листа.

Никчевићева је више пута ударена углаву, након чега је збринута у никшићкој болници.

Према наводима саме новинарке, нападач је покушао да јој отме ташну. Она је рекла да не зна шта би могао бити мотив за напад на њу.

Црногорска полиција је саопштила да је напад квалификован као кривично дело разбојништва у покушају, а то недело су осудиле политичке партије и невладине организације.

Политички директор владајуће Демократрске партије социјалиста Тарзан Милошевић је рекао да напади на новинаре не смеју остати некажњени.

Осуде напада на Никчевићеву

Напад на дописницу подгоричког дневника Дан осудио је Савез новинара Србије и Црне Горе.

Ова регионална новинарска организација наглашава да некажњавање напада ствара страх и несигурност у раду новинара и позива на солидарност колега у Црној Гори, укључујући и организовање штрајка.

Напад на новинарку Никчевић осудили су и Бошњачка странка, Позитивна Црна Гора и Либерална партија Црне Горе.

Осуђујући напад на Никчевићеву, представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић позвала је црногорске власти да предузму све мере да починиоци напада на новинаре не пролазе некажњено.

Чињеница што нико до сада није ухапшен или одговарао пред судом за нападе на Вијести и експлозију бомбе испред куће Туфика Софтића у августу прошле године, "шаље поруку некажњавања, што је неприхватљиво", поручила је Мијатовићева.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич изјавио је да ће ЕУ "крајње негативно третирати" сваки напад и застрашивање медија и новинара.

Добнич је истакао да је слобода медија један од кључних сегмената људских права и да ће ЕУ у преговарачком процесу са Црном Гором имати критички став о току истраге државних органа свих досадашњих случајева напада на медије и новинаре.

Из полиције је саопштено да се интензивно трага за особом која је напала новинарку. О нападу је обавештен и заменик основног државног тужиоца у Никшићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара