Читај ми!

Додик: Самосталност РС национални циљ

Самосталност Републике Српске је национални и народни, а наравно да треба да буде и политички циљ, каже председник РС Милорад Додик. Поштујемо Дејтонски споразум, али то не значи да смо спремни да коригујемо наша права и смањимо аутономију, истиче Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је самосталност РС национални и народни циљ, а наравно да као такав треба да буде и политички циљ.

"РС поштује међународни уговор који се зове Дејтонски споразум и то је оно на шта смо ми пристали, али то не значи да смо спремни да коригујемо наша права и смањимо нашу аутономију", рекао је Додик на новогодишњем пријему за главне и одговорне уреднике медија из РС.

Он је указао на то да се увек када се умањивала аутономија РС, враћала прича о контрапроцесу - процесу самосталности.

Додик је поновио да је РС "у фази чекања" да се у Федерацији БиХ реши питање "Сејдић-Финци", односно спровођењу међународне пресуде у том предмету којом се брише национална дискриминација из изборног законодавства.

Чекају се решења о још неким питањима, што се може суштински одразити на будуће односе унутар БиХ, додао је председник РС.

Додик је потврдио да ће Савет за заштиту виталног интереса РС, о чијем је формирању донео одлуку, имати улогу да реагује у случају угрожавања тих интереса.

Тим стручњака имаће задатак да се упозна с различитим праксама европских земаља у овој области, навео је председник РС и најавио да планира да у Савет укључи најодговорније функционере РС.

Учешће у раду тог тела, каже, понудиће и представницима науке и делу опозиције, преноси агенција Фена.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво