Читај ми!

Хрватска, оптужница против 364 особе

Подигнута највећа оптужница у Хрватској. Од 364 осообе, најмање 300 лекара и медицинских радника терете се да су примали мито да би преписивали лекове фармацеутске компаније "Фармал". Како не би настао колапс здравственог система, склопљен велики број погодби о условним казнама.

Укупно 364 особе, међу којима је најмање 300 лекара и медицинских радника, оптужене су пред загребачким Жупанијским судом, у највећој оптужници коју је до сада подигла хрватска Управа за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК).

Ускоковом оптужницом председник Управе фармацеутске фирме Фармал Дражен Деди и још четверо директора те компаније терете се да су од 2009. до 12. листопада 2012. преко мреже посредника, односно трговачких путника, нудили и плаћали мито лекарима да би пацијентима преписивали Фармалове лекове и фармацеутима да би наручивали њхове лекове, пренeлa je Хрватска радио-телевизија.

Они су од окривљених стручних сарадника, радника "Фармала", тражили да у име фирме контактирају с лекарима и фармацеутима и нуде им вредносне бонове и новац, плаћају путовања и дају друге поклоне у вредности од пет до десет одсто од вредности прописаних лекова.

Ради остварења свога циља, челници фирме запослили су 22 осумњичена сарадника, који су обилазили ординације и апотеке.

У акцији "Хипократ" полиција је 13. новембра прошле године ухапсила деветоро осумњичених, међу којима и Дедија с најближим сурадницима, који су касније задржани је у једномјесечном истражном затвору.

Осумњичени су и челници "Фармала" председник управе Дражен Деди, директорка Јасна Мајхен, као и регионални директори Синиша Вујаклија, Драгутин Ћалета и Сањин Капетановић.

Како наводи Јутарњи лист, истрага је најприје била покренута против 77 особа, да би се проширила до бројке од 364 физичка и једног правног лица.

Лист пише и да је већ током истраге склопљен велики број погодби, углавном о условним казнама за лекаре, како им не би престао радни однос, јер би њихово суспендовање изазвало колапс система примарне здравствене заштите.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара