Читај ми!

Словенија у процепу због "Јужног тока"

Русија и фирма "Гаспром" захтевају јасан одговор словеначке владе на питање о томе да ли Словенија жели да гасовод "Јужни ток" гради мимо правила ЕУ. Русија има и резервну варијанту за "Јужни ток", преко Мађарске, Аустрије и Италије.

Компанија "Гаспром" и Русија траже да им Влада Словеније одговори да ли жели да гасовод "Јужни ток" гради мимо правила ЕУ.

Европска директива из 2009. године одређује да власници гасне инфраструктуре у ЕУ морају да и другима који су заинтересовани омогуће приступ тој инфраструктури. "Гаспром" се томе противи, пошто сматра да би то угрозило његово високо тржишно учешће у појединим земљама.

Европска директива дозвољава да власник гасовода затражи статус изузетка, али "Гаспром" од Словеније захтева да не дангуби на то, већ да најпре почне изградњу гасовода, а потом тражи сертификат националне агенције за енергију.

Словеначка премијерка Аленка Братушек требало би да током посете Москви руском председнику Владимиру Путину саопшти шта је одлучила, и да ли ће заједничка словеначко-руска фирма "Плиноводи" почети изградњу гасовода кроз Словенију.

Још се не зна какав ће бити њен одговор, пошто је премијеркин кабинет љубљанском листу Дневник на питање о томе само потврдио да ће "председница Владе ове године посетити Русију".

Од њеног одговора зависи и да ли ће је председник Русије уопште примити на разговор.

Словенија се тако нашла у процепу између ЕУ и Русије која за "Јужни ток" има резервну варијанту: преко Мађарске и Аустрије до Италије.

Русији се жури јер је већ спремна да почне полагање прве деонице гасовода на дно Црнога мора, одакле ће цевовод, преко Балкана, ићи ка главним потрошачима, на западу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара