Читај ми!

Милановић: Штитићемо права мањина

Више од 1.700 српских одборника окупило се на Другој великој скупштини Српског народног вијећа у Загребу. Хрватски премијер Зоран Милановић поручио окупљенима да немају разлога за страх јер Хрватска штити мањине. Председник СНВ-а Милорад Пуповац рекао да се неће посустати у отпору снагама које обнављају реторику рата, мржње и нетолеранције.

Српско народно вијеће одржало је у Загребу Другу велику скупштину. Дошло је више од 1.700 српских посланика и одборника из целе Хрватске. Изнели су своје виђење положаја Срба, проблема осталих из доба рата и могућих решења.

Прилика да се подсети на прошлост, анализира садашњост и укаже на будућност. Тако је другу седницу доживео председник СНВ-а Милорад Пуповац. Традиција заједништва, али и раздобље страдања Срба.

Поменута је и ћирилица против које се, каже Пуповац, боре они који је уместо писма за комуникацију виде као средство за одржавање ратног стања.

"Ово је прилика да се подсетимо и на данашња времена у којима се оспорава оно што је постигнуто са мирном реинтеграцијом, са нашим доприносом уласку Хрватске у Европску унију, а што се сада жели бацити под ноге и да се подсетимо да нећемо посустати у отпору снагама које обнављају реторику рата, мржње и нетолеранције", рекао је Пуповац.

У пуној сали Лисински био је и хрватски премијер Зоран Милановић. Србији је понудио "сарадњу и менторство на путу према Европској унији", а окупљенима поручио да немају разлога за страх јер Хрватска штити не само националне мањине, већ све који су у слабијем положају.

"Треба ли да одустанемо од високе заштите права мањина? Не! Морам признати да ме претерано не импресионира појам највиши европски стандарди. Они уствари не постоје. Постоје наши стандарди. Оно што смо ми као друштво, као заједница грађана спремни прихватити и око чега смо се договорили. А договорили се јесмо", рекао је Милановић.

Како је Хрватима којима су Срби већина и како Србима који су Хрватима мањина - зна председник Владе Војводине Бојан Пајтић. У покрајини се, каже, константно ради на заштити и развоју хрватске националне заједнице у Србији. Исто очекује од суседа.

"Не заборавите даме и господо за коју годину бићемо заједно у великој Европи без граница у великој Европи у којој ће и Хрвати и Срби бити мањина", поручио је Пајтић.

Поред осталог Скупштина СНВ-а је расправљала о двојезичности, и последицама уништавања ћириличних табли. Хрватски премијер верује да на идућој седници то неће бити тема.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара