Код Тешња пронађене 652 гранате

На подручју локалитета Трешњев пањ, у општини Тешањ, откривене су 652 гранате калибра 84 милиметра за бестрзајни топ. Пронађено оружје било намењено за продају терористима.

У близини Тешња, града у средњој Босни, пронађене су 652 гранате.  Сви пронађени пројектили су за бестрзајни топ 84 милиметра.

Припадници МУП-а Зеничко-добојског кантона завршили су увиђај, а процењује се да је вредност пронађених граната већа од два милиона конвертабилних марака.

"О томе шта ће бити са овим средствима одлучиваће суд", рекао је Енес Долић, шеф Одсека за деминирање Федералне управе цивилне заштите.  Прву информацију о великој количини граната полицији и цивилној заштити Тешња дали су мештани насеља у близини локације Трешњев пањ, који су били у берби шумских гљива. Мештани су рекли да два дана раније граната није било.

Претпоставља се да је позадина скривања и складиштења наоружања била нелегална трговина.
Истрага која ће уследити расветлиће околности под којима су се гранате нашле на отвореном простору и тако постале приступачне грађанима.

Гранате које су пронађене на подручју општине Тешањ биле су намењене за продају и терористичке активности, а на ту локацију су донесене како би истражиоци били заварани, пише Глас Српске.

Гранате имају, како се наводи, директну везу са наоружањем које је Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у јулу нашла на подручју ове општине у месту Калошевићи, што је највећа количина наоружања пронађена од рата.

"Око 500 граната за бестрзајне топове, калибра 84 милиметра, пронађених у петак, неколико дана раније довезено је на локацију Трешњев пањ, јер су они, који су располагали тим оружјем, обавештени да СИПА претреса терен", рекао је Гласу Српске извор близак истрази у овом предмету.

Он је додао да једна граната кошта око 1500 евра, да је оружје шведског порекла и има везе са наоружањем пронађеним на подручју тешањске општине пре неколико месеци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво