Убиство чланова Златне зоре уздрмало Грчку

Наставља се потрага за осумњиченима за убиство двојице припадника ултрадесничарске Златне зоре, испред седишта те странке у Атини. Сумња се да иза убиства стоји нека од радикалних левичарских организација. Власти тврде да неће дозволити да земља постане место за измиривање рачуна.

Грчка је узнемирена због убиства двојице припадника ултрадесничарске Златне зоре, испред седишта те странке у Атини. Потрага за осумњиченима се наставља, а власти сумњају да иза убиства стоји нека од радикалних левичарских организација.

Напад се догодио у време када влада спроводи оштре мере против чланова Златне зоре, након што је у септембру члан те странке убио познатог музичара-антифашисту.

Убијени младићи, који су обезбеђивали седиште странке, имали су 22 и 27 година, а у нападу је рањена још једна особа. Из Златне зоре наводе да је влада у Атини одбила да одобри полицијску заштиту тој партији, упркос претњама њеним члановима.

"Према нашим сазнањима, двоје непознатих, маскираних људи на мотору, хладнокрвно је убило две младе особе. Златна зора је сада још чвршћа у својим уверењима", рекао је посланик те странке Димитрис Кукуцис.

Убиство осуђују и владајуће и опозиционе партије у Грчкој, наводећи да је реч о нападу на демократију. Власти тврде да неће дозволити да земља постане место за измиривање рачуна.

"Ко год да су убице, биће изведене пред лице правде и према њима неће бити милости. Грчко друштво је јединствено и то треба сви да знају", рекао је портпарол грчке владе Симос Кедикоглу.

Пуцњава се догодила само неколико недеља после хапшења лидера Златне зоре и још двојице чланова те странке, због умешаности у злочиначку организацију, коју власти описују као неонацистичку банду.

"Ово убиство представља континуитет политичке неизвесности у земљи. То треба ставити у контекст економске кризе и недавног убиства музичара Павлоса Фисаса. Људи не гледају на будућност с оптимизмом и страхују од нових инцидената", оценио је политички аналитичар Јоргос Цогопулос.

Златна зора, трећа по популарности у земљи, недавно је остала и без новца из државног буџета. У Европи важи за најнасилнију политичку организацију, одговорну за стотине напада на имигранте током вишегодишње кризе у Грчкој.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво