Албанија, тровања на пољима канабиса

Најмање 700 људи затражило медицинску помоћ због тровања наркотицима, у селу за које се верује да је највећи произвођач марихуане на Балкану. Пацијенти, међу којима има чак и деце млађе од 15 година, имали су нападе повраћања, болове у стомаку, срчане тегобе и висок крвни притисак, кажу лекари.

Због тровања наркотицима најмање 700 људи, већином жена, затражило је медицинску помоћ, у селу за које се верује да је највећи произвођач марихуане на Балкану, саопштили су лекари.

Сви пацијенти, за које се верује да су радници на пољима канабиса у селу Лазарет на југу Албаније имали су сличне симптоме и "озбиљне сметње од тровања канабисом", рекао је доктор Хисни Лука из болнице у оближњем граду Ђирокастра новинарима, преноси Бета.

"Пацијенти, међу којима, такође, има тинејџера и чак деце млађе од 15 година, имали су нападе повраћања, болове у стомаку, срчане тегобе и висок крвни притисак", рекао је Лука.

Симптоми се доводе у везу с њиховим радом на сађењу, брању, пресовању и паковању канабиса, додао је он.

Најмање 40 одсто радника на пољима канабиса у Лазарату, селу са јаким обезбеђењем, око 240 километара од Тиране, чине тинејџери.

Власти наводе да је Лазарет, који се налази близу грчке границе, највећи произвођач канабиса у Албанији, чија се годишња производња процењује на око 900 тона дроге у вредности од 4,5 милијарди евра.

У августу, полиција је привела најмање 50 радника који су радили на пољима канабиса, док су две особе повређене од залуталих метака које су испалили трговци наркотицима покушавајући да спрече полицију да уђе у село.

Село Лазарет чувају наоружане патроле, навео је АФП.

Албанија се сматра главном транзитном зоном за дрогу и водећим снабдевачем канабиса у Европи.

Прошле године, полиција је запленила више од 10 тона канабиса, намењених европском тржишту, пре свега Грчкој и Италији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво