Читај ми!

Капичић негира одговорност за смрт четника

Јово Капичић негирао умешаност у смрт четника чији су остаци пре неколико дана пронађени у пећини Мандића на Сињајевини. Некадашњи генерал Удбе тврди да је за ту акцију био одговоран Корпусу народне одбране Југославије, а не Удба.

Некадашњи генерал Удбе Јово Капичић негирао је умешаност у смрт четника чији су остаци пре неколико дана пронађени у пећини Мандића на Сињајевини, тврдећи да је одговорност на Корпусу народне одбране Југославије (КНОЈ), преносе подгоричке Вијести.

Више државно тужилаштво покренуло је истрагу након што су нађени људски остаци у пећини Мандића на Сињајевини, а информацију је потврдила и Управа полиције.

Према незваничним информацијама дневника, сумња се да пронађене кости и лични предмети припадају четницима који су, наводно, ликвидирани по наредби Капичића у фебруару 1947. године.

У том периоду настрадали су судија предратног војног суда, а током рата командант четничког покрета Миљан Мандић, Миладин Кнежевић, браћа Јанко, Драгутин и Миливоје Илинчић и Миливојева ћерка Миољка.

Капичић је потврдио да је био у фебруару те године на Сињајевини, али нагласио да нема ништа са смрћу четника, за шта је окривио КНОЈ.

"Дошао сам ујутру тамо да видим ко је убио наших пет војника и поподне се вратио да поднесем извјештај Влади Југославије....Ја сам тада био министар унутрашњих послова и нисам убијао људе по пећинама. Реците ми како може министар унутрашњих послова да убија људе... То је војска радила, КНОЈ, такозвани комадант Марко Катнић, он је био тамо", тврди, између осталог, Капичић.

Годинама су потомци четника настрадалих у пећини Мандића тврдили да је за њихову смрт одговоран управо бивши генерал Удбе.

Према незваничним информацијама, ускоро ће бити извршена ексхумација костију, које ће након тога бити послате у Форензички центар у Даниловграду на ДНК анализу.

"Следе активности по налогу тужиоца, међу којима је и обављање разговора са потомцима лица за која се сумња да се њихови остаци налазе у пећини", наводи полиција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво