Читај ми!

Жил: БиХ задуго неће ући у ЕУ

Босна и Херцеговина не само да не напредује у процесу приближавања ЕУ, већ последњих месеци и назадује, оцењује француски амбасадор у Сарајеву Ролан Жил. Примена међународне пресуде у случају Сејдић-Финци не може се одлагати у недоглед, поручује француски дипломата.

Амбасадор Француске у Сарајеву Ролан Жил оценио је да Босна и Херцеговина не само да не напредује у процесу приближавања ЕУ, већ последњих месеци и назадује.

"Према садашњој динамици, тешко је замислити прикључење БиХ ЕУ за дуже време. Не само да је пут дуг него и према јавном мњењу бројних земаља чланица, садашње економске и политичке прилике нису наклоњене идеји наставка ширења Уније", рекао је Жил за "Дневни аваз".

Амбасадор Француске је нагласио да БиХ има своје место у Европи, под условом да буду донесене добре политичке одлуке, додавши да ЕУ више не очекује обавезивања, него дела.

У том погледу, каже Жил, од кључне важности је састанак 1. октобра у Бриселу на којем политички лидери БиХ са највишим представницима ЕУ треба да постигну договор о решавању кључних проблема који стоје на путу ове земље ка Европи.

Жил је истако и да ЕУ није та која санкционише БиХ, него непостојање домаћег политичког споразума.

"ЕУ је приморана да обустави исплату ИПА фондова и пројекте зато што босански политичари нису били у стању да се договоре и одговоре на захтеве ЕУ, и то на техничка питања, као што су успостављање механизма за интерминистарску координацију за европске послове", рекао је француски амбасадор.

Говорећи о пресуди Сејдић-Финци, чије спровођење треба да укине националну дискриминацију из изборног процеса, рекао је да је то деликатно питање које је удаљено од свог почетног циља, а то су права мањина.

"Јасно је да се спровођење ове међународне пресуде не може одлагати унедоглед и да је састанак 1. октобра, у неку руку, последња прилика, ако договор не буде постигнут сада, суштина и амбијент за дијалог биће сигурно нарушени за наредне две године", истакао је Ролан Жил и нагласио да се та пресуда мора спровести чак и ако то укључује промене у наслеђеној превише сложеној структури Дејтонско-Париског споразума.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво