Читај ми!

Јосиповић спрема решење за Вуковар

Припрема се иницијатива о могућем договору о двојезичним натписима у Вуковару, рекао хрватски председник. Уверен сам да се двојезични натписи могу остварити као и право српске заједнице на свој језик и писмо, уз уважавање ратних траума, истакао Иво Јосиповић.

Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да је у току припрема иницијативе о могућем договору о двојезичним натписима у Вуковару, јавља агенција Хина.

Јосиповић је признао да је у поступку примене закона недостајао разговор који би укључио заинтересоване грађане и удружења, али је уверен да се двојезични натписи могу "остварити (исто) као и право српске заједнице на свој језик и писмо, уз уважавање ратних траума".

У интервјуу за загребачки Јутарњи лист, Јосиповић је навео да је "тема двојезичних табли у Вуковару била једнако врућа и пре неколико месеци као и данас".

Подсећа да је тада разговарао с представницима Стожера за обрану хрватскога Вуковара и представницима српске заједнице и да му се "чинило да је могућ договор о начину и динамици спровођења закона и местима где би се ћирилични натписи поставили".

"Постоје људи који нису за договор, али такви су у мањини, а наравно да има оних који би ситуацију искористили за дневнополитичке сврхе", рекао је Јосиповић, наводећи да су "све странке у некој фази одлучивања биле за увођење двојезичности".

Јосиповић је истакао и да странке морају да покажу да им је добробит земље испред могућих дневнополитичких поена.

Хрватски председник сматра да треба наставити с активностима како би Хрватска и њени грађани били равноправни у Европској унији и да на домаћем плану треба осигурати да ниједан злочин, без обзира на политичку боју, не остане без казне, али да при томе, никако не треба улазити у хајке и злоупотребу правде.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара