Додик очекује договор за случај Сејдић-Финци

У спровођењу одлуке у случају Сејдић-Финци постоји застој због немогућности да се то питање реши у Федерацији БиХ, рекао Милорад Додик и истакао да од састанка страначких лидера из БиХ са Штефаном Филеом очекује договор о том питању.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да од састанка страначких лидера из БиХ са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом у Бриселу очекује договор о спровођењу одлуке Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци.

"Због немогућности да се то питање реши у Федерацији БиХ, имамо застој", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је истакао да је Република Српска понудила "конструктивно решење", што је, како је навео, потврдио и Јакоб Финци, један од подносилаца захтева да се из Устава и Изборног закона БиХ уклони дискриминација приликом избора представника националних мањина у Председништво и Дом народа БиХ.

"РС остаје при ставу да се један члан Председништва БиХ из РС бира на изборима, никако посредно, а спремни смо прихватити договор који постигну представници у Федерацији БиХ", поновио је Додик.

Према његовим речима, могуће промене Устава БиХ морају бити резултат споразума ентитета, који би се потом верификовао у Парламенту БиХ.

Проблем државне и војне имовине решити у пакету

Говорећи о решавању статуса државне и војне имовине, што је један од услова за даљи напредак БиХ у евроатланстким интеграцијама, Додик је рекао да је највећи проблем то што није реализован ранији договор да се то питање решава "у пакету".

"Неки су затим то покушали да разграде и одвоје војну и државну имовину", истакао је председник РС.

Наводећи да се не противи деблокади примене Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), Додик је поновио да грађани РС на референдум треба да се изјасне да ли су за приступање БиХ том војном савезу.

Председник РС је даље рекао да је стање у овом ентитету стабилно, а да РС има добру сарадњу с земљама у окружењу.

Додик је најавио да ће септембарске пензије у РС бити повећане за 3,5 посто, а да би до јануара требало да се увећају за додатна два процента.

Истакао је да је стање у здравству у РС "боље и стабилније" него у земљама региона, као и да су плате у овој области једнаке или веће него у окружењу.

Председник РС оценио је да је тужилаштво "најлошија карика" у борби против криминала и корупције, због чега је СНСД предлагао измену закона, према којима би тужиоце именовали законодавни органи власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара