Читај ми!

Најављени нови протести у Вуковару

Протест у Вуковару наjављен и за сутра. Није било покушаја насилног скидања двојезичних табли са државних институција. Дубровачки бискуп осудио антисрпске графите.

Четврти дан протеста у Вуковару, због постављања двојезичних табли, завршен је поруком организатора - Штаба за одбрану Вуковара учесницима да их неће изневерити и да ће сигурно победити.

У протестној шетњи било је око 300 људи, завршили су је певањем химне Хрватске, а претходно су обишли локацију "Велепромета" где се 1991. године, како пише агенција Хина, налазио концентрациони логор кроз који је прошло око десет хиљада Вуковараца.

Члан Штаба Драго Аџага је на Тргу Републике Хрватске поручио учесницима протеста да буду стрпљиви, јер ће "наредних неколико дана активности Штаба спласнути", али да их "неће изневерити и сигурно ће победити".

Двојезичне плоче постављене на пет државних установа у Вуковару чувају по два обична полицајца и нико их током ноћи и данашњег дана није покушао насилно да скине, као што је то учињено у понедељак, првог дана протеста.

Припадници интервентне полиције повучени су јуче поподне са осигурања објеката на којима су постављене табле.

Протести се, како је најављено, настављају и сутра у Борову насељу, код споменика Благи Задри, команданту одбране Борова насеља, и у Сотину.

Министарство спољних послова Србије указало је званичницима Хрватске и ЕУ на недозвољиво понашање екстрмистичких група у Хрватској.

И из Канцеларије за дијаспору позивају Хрватску да хитно регује.

"Недопустиво је да у 21. веку у једној земљи која је чланица ЕУ имамо такво кршење основних и свих људских права као што се то дешава у Хрватској у односу на Србе", каже Славка Драшковић из Канцеларије.

Дубровачки бискуп осудио антисрпске графите

Дубровачки бискуп Мате Узинић осудио је у писму дубровачком свештенику Владану Перишићу исписивање усташких графита на згради Српске православне цркве у Дубровнику.

"У име свих католичких верника Дубровачке бискупије, изражавам дубоко жаљење над тим нехришћанским и нељудским чином и такво понашање оштро осуђујем", наводи се у писму које је објављено на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске СПЦ.

У писму се истиче да тим вандалским чином није само оскрнављена православна Црква светог Благовештења и послата узнемирујућа порука православним верницима, већ је, додаје се, нанета и увреда свим становницима Дубровника.

Бискуп Узинић је рекао да верује да тај инцидент неће зауставити екуменски дијалог и заједничко тражења начина да се залече болне ране.

"Те ране су, нажалост, у Вуковару још свеже и болне, и зато је кривица и на онима који то не желе да схвате и томе стрпљиво и сa разумевањем приступе", оценио је дубровачки бискуп.

У уторак је на згради православне цркве у Дубровнику, уз усташка обележја и увредљиве поруке министру полиције Рајку Остојићу, освануо и графит "Србе на врбе".

Православна црква изграђена је 1877. и налази се у историјском језгру града.

Истог дана на улазу у град освануо је и натпис "Стоп ћирилици у Вуковару. Опет ће се густа магла спустити". Графити су исписани дан после протеста у Вуковару због увођења двојезичних натписа на јавних установама када су на силу скинуте латинично-ћириличне табле.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се