Читај ми!

Ко је крив за епидемију у Беранама?

Узрок епидемије у Беранама је вода која је изазвала стомачне проблеме код више од 1.000 грађана. Још се не зна како је вода затрована, а представници политичких странака се препуцавају о могућим узроцима.

На десетодневну полемику належних о узроцима епидемије у Беранама стављена је тачка. Утврђено је да је вода изазвала стомачне тегобе код 1.367 грађана.

После десет дана променила се слика у беранском Дому здравља. У ординацијама и у ходницима нема гужве.

Сви пацијенти и даље имају сличне тегобе а лекари тврде да нико од пацијената није био животно угрожен.

"Сви на одељењу су имали имали благу клиничку слику, није било никаквих компликација, нико није захтевао транспорт на лечење ван Берана", објашњава директорка Дома здравља у Берану Зухра Хадровић.

Још се не зна шта су стварни узроци епидемије и ко је крив. Данима се помињу само два узрока - водоводне цеви које су пробијене због радова на путу и депонија.

Здравствено питање сада већ добија и политичке оквире. Представници свих политичких странака цео дан распрљављају о могућим узроцима.

"Једна страна жели да промовише водовод као свој проблем, друга страна жели да промовише депонију као свој проблем, и у том делу се ломе политичка копља", каже председник Општине Беране Вуко Голубовић.

Епидемиолошку ситауцију додатно компликује градско смеће које се већ неко време не одвози. Мештани Берансела блокирали су локалну депонију у месту Васове воде, а смеће тренутно одвозе у Бар.

"Они су дигли џеву да потровасмо град, два месеца се не одвози смеће у град, а ми смо колатерална штета", каже мештанин Берансела Радоје Мишковић.

Тачан узрок епидемије знаће се за неколико дана, када стигну анализе Института за јавно здравље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се