Читај ми!

На Бледу о европској перспективи Западног Балкана

Расправом о европској перспективи Западног Балкана на Бледу завршен осми Стратешки форум који је окупио око пет стотина страних учесника. Саветник предсденика Србије Марко Ђурић упозорио да се преговарачки процес са ЕУ не сме користити за решавање билатералних спорова, и да је време за зрелост на шта указује и договор Приштине и Београда.

На Бледу је расправом о европској перспективи Западног Балкана завршен осми Стратешки форум који је окупио око пет стотина страних учесника.

У панел-дискусији о европској перспективи земаља бивше Југославије коју је водио новинар Горан Милић, а учествовали су министри спољних послова, Србију је представљао саветник председника Републике, Марко Ђурић.

Основно питање панела на које није дат одговор, било је ко ће следећи, после Хрватске, бити примљен у чланство Европске уније.

Саветник српског председника, Ђурић, упозорио је да се преговарачки процес не сме користити за решавање билатералних спорова, и да је време за зрелост на шта указује и договор Приштине и Београда.

Ђурић је јуче рекао да је са Бледског форума Србија послала поруку да жели да све земље региона кроз сарадњу на политичким и економским пројектима заједнички "поразе замор" од проширења Европске уније, који постоји код појединих земаља чланица.

Учесници у дискусији су више говорили о томе шта је потребно урадити да за пријем у ЕУ, док љубљански Дневник у данашњем издању каже да "што се више говорило о перспективи, мање се говорило о датумима" ступања у ЕУ.

Министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија је рекао да би боље било "имати датум, него перспективу", а за датум је "потребно радити домаће задатке (коју задаје Брисел), бити сналажљив и храбар".

Министар спољних послова Македоније Никола Попоски је за своју земљу која због познатог спора с Грчком годинама чека процедуру за преговоре са ЕУ, рекао да је Македонија зато "најискуснији непреговарач са ЕУ".

Помоћница генералног секретара НАТО, Колинда Грабар Китаровић је нагласила да ће пријем будућих чланица "трајати дуго", али и да је "пут у ЕУ подједнако важан као и чланство".

"Свако мора гледати себе, то не сме бити регионално такмичење, него тежак рад", рекла је Грабар Китаровић.

Тиме је помоћница генералног секретара НАТО одговорила посланику Европског парламента, Словенцу Иви Вајглу који је поборник "великог праска" - истовременог пријема свих земаља Западног Балкана што "за ЕУ не би био велики проблем".

Заменик помоћника државног секретара САД Филип Рекер је мишљења да то која ће прва земља постати наредна чланица ЕУ, зависи од држава самих и њихових грађана - да ли ће то довољно одлучно захтевати од својих вођа, док хрватска министарка Весна Пусић каже да све државе имају реалну могућност чланства.

Током завршног дана Бледског стратешког форума одржан је и панел о односу Турске и ЕУ, а разгиварало се и о будућности европске монетарне уније и међународног кривичног правосуђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се