Читај ми!

Врело политичко лето у РС

Изборна кампања у РС званично почиње тек на јесен, али страначка промоција као да није престајала од пропшлогодишњих локалних избора. Од тада, власт преиспитује своје редове, а опозиција збија редове.

Избори нису на видику, али је сутуација у Републици Српској као да ће избори сутра бити расписани. Странке не таје - већ се припремају за опште изборе у БиХ 2014. године. Званично, изборна кампања почиње на јесен. Међутим, страначка промоција практично није ни престајала још од прошлогодишњих локалних избора, који су власт подстакли да преиспита сопствене редове, а опозицију на удруживање.

Владајући Савез независних социјалдемократа (СДС) тврди да је због њихове политике очувања ентитета Републике Српске, од прошлогодишњих, локалних избора, у току акција опозиције и невладиних организација, финансирана из иностранства, а уперена против власти.

"Странци сматрају, и ти кругови који су пробосански оријентисани, да уколико Додик и његова политичка гарнитура остану, да у наредне четири године, од 2014. тај концепт разлаза у БиХ биће још израженији и јачи и да БИХ има једино шансу - да се склони Додик и његова структура", каже председник Републике Српске Милорад Додик.

Последња два месеца опозиционе странке, како се гласови не би расипали, преговарају о заједничким кандидатима за председника Републике Српске и члана Председништва БиХ.

"Шта је циљ? Срушити режим. РС има режим. Ко то не види... Многи не виде, поистовећујући РС са Милорадом Додиком праве огромну грешку", каже Драган Чавић из Народног демократског покрета.

Корупција и тешка економска ситуација - у тим темама најача је Социјалдемократска, али и остале опозиционе странке, виде шансу.

"Нема идеја, нема промена, нема ниједног суштинског закона, из дана у дан постаје све теже и теже, број запослених све мањи, задужења све већа. Потпуни недостатак било какве визије, потпуни недостатак било каквог реформског циља, окретања промена или суштинских закона, огромна незапосленост, превелико задуживање и даљи наставак расипања новца", сматра лидер ПДП-а Младен Иванић.

Друга страна не остаје дужна.

"У суштини, ми имамо једну велику предност везану за припрему избора, а то је да они који су сада претенденти, већ су били на власти. Што они више говоре - галама без основа и галама за јавну промоцију. Та власт, коју је предводио Чавић и СДС, ништа није оставила иза себе", каже Додик.

У редакцији бањалучког Блица, једног од тиражнијих листова, већ знају да су у припреми обећања са којим ће странке на јесен пред бираче. Биће, кажу, повољних кредита за предузетнике и запошљавања, али не и значајнијих политичких потреса.

"Оно што треба рећи у овом тренутку да су институције у РС врло стабилне, функционишу без обзира на вербалне сукобе опозиције и власти, институције су врло стабилне све - и законодавне и извршне власти, за разлику од Федерације у којој ништа не функционише, у којој је због талачке кризе све у општем расулу", сматра главни и одговорни уредник Блица Анђелко Козомара.

Власт, после прошлогодишњих локалних избора, тражи нове људе у општинским одборима, који ће на јесен бити носиоци кампање. Опозиција збија редове.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара