Читај ми!

Прва плантажа смокава у Херцеговини

Требињску медитеранску климу, са великим бројем сунчаних дана у години, мештани, браћа Божо и Радослав Влачић искористили су да покрену производњу смокава. На свом имању засадили су 400 стабала овог веома укусног јужног воћа, које се бере бар месец и по дана.

На првој плантажи смокава у Херцеговини браћа Влачић су засадила све аутохтоне сорте, од петроваче која сазрева почетком лета, преко сушалица и шарагуља, па све до зимице која сазрева у касну јесен. На идеју о бављењу овим бизнисом браћа су дошла ,такорећи, случајно.

Божо Влачић каже да је обилазећи продавнице у рафовима видео увозне смокве из Алжира, Турске и Грчке, а код нас, каже, смоква рађа скоро на сваком кораку, на ободима њива, винограда или крај пута.

"То нас је определило да кренемо са производњом овога воћа", каже Божо.

Влачићи су од смокве направили властити бренд, који су заштитили. Располажу са широком палетом производа.

Божов брат Радослав набраја да, као прво, суше смокве, а од свежих смокава праве слатко, џем и пекмез.

"Од суве смокве производимо ракију смоковачу, а користимо их и у комбинацији са херцеговачким сиром, што је новитет на овим просторима", додаје Радослав.

Студенткиња Сања Голијанин помаже Влачићима око припремања слатка од смокава.

"Као прво смокве се оперу и огуле, ставе у шећер и још неке састојке и оставе да одстоје дванаестак сати", открива Сања рецепт.

Да би подстакли производњу смокава у своме окружењу Влачићи се баве производњом садница, које ће, како кажу, бесплатно делити заинтересованима, а, поред тога, планирају да прошире засаде на свом имању да би за неколико година произвели око 30 тона смокава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара