Читај ми!

Санадеру враћени пасоши

Одлуком ванрасправног већа суда у Загребу, некадашњем хрватском премијеру Иви Санадеру враћени пасоши. Санадер неправоснажно осуђен на 10 година затвора у предмету ИНА, ХИПО и Мол.

Некадашњем хрватском премијеру Иви Санадеру враћени пасоши одлуком ванрасправног већа суда у Загребу.

Уколико би на другостепеном суду пала пресуда којом је некадашњи хрватски премијер Иво Санадер осуђен на 10 година затвора, он би могао напустити Хрватску након што је Ванрасправно веће суда у Загребу одлучило да му врати пасоше, пише загребачки Јутарњи лист.

Санадер се налази у затвору Реметинец у Загребу и неправоснажно је осуђен на 10 година затвора у предмету ИНА, ХИПО и Мол.

Ванрасправно веће сматра да нема потребе за мером опреза - одузимања пасоша - па је одлучило да Санадеру врати дипломатски пасош издат 2009. године и обични који је издат годину дана касније.

На ову одлуку суда Ускок има право жалбе Врховном суду, пише лист и наводи да се може претпоставити да ће то право искористити.

Занимљиво је, наводи се, да је ванрасправно веће, додуше у другом саставу, до сада у неколико наврата закључивало како Санадеру не треба вратити пасоше. У петак је, међутим, дошло до промене.

Ново веће је, подсећа лист, заузело став да би ускраћивање пасоша значило да је Санадер притворен у два различита предмета, што према закону није могуће.

Санадеру су, додаје се, пасоши одузети 16. децембра 2011. године, након што је пуштен из притвора у предмету "Фими-Медиа", чему је претходила спорна одлука Уставног суда којом је речено да је његово даље држање у притвору противуставно.

Жупанијски суд тада је изрекао три мере опреза уместо притвора: рекордну кауцију од 12,4 милиона куна, одузимање пасоша и обавезу јављања суду сваких месец дана.

Међутим, након годину дана на слободи, 20. новембра 2012. године Санадер поново одлази у Реметинец, али због другог предмета.

Уколико би Врховни суд одлучио да укине пресуду којом је Санадер осуђен на 10 година затвора он би био пуштен на слободу, а тада га ништа не би спречило да напусти земљу.

Што се тиче јемства од 12,4 милиона куна, од којих највећи део чине заложене некретнине његових пријатеља Луке Бебића, Марија Зубовића, Јерка Рошина и супруге Мирјане - оно Санадеру још није враћено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво