Читај ми!

Јосиповић о Јасеновцу и Блајбургу

Треба уважавати све жртве тоталитаризма, ратова и мржње како из њихових хумки не би клијало семе зла, истакао председник Хрватске Иво Јосиповић. Прошлост не може да се мења, али из ње мора да се учи, навео Јосиповић.

Хрватски председник Иво Јосиповић поручио је да треба уважавати све жртве тоталитаризама, ратова и мржње како из њихових хумки не би клијало семе зла, јављају хрватски медији.

"Ахмићи, Блајбург, Јадовно, Јасеновац, Кампор, Крижанчево Село, Овчара, Паулин Двор, Сарајево, Сијековац, Сребреница, Тезно... На овом страшном и предугачком низу боли, на десетинама споменика и необележених гробница одао сам почаст жртвама рата, тоталитаризама и мржње, дубоко верујући да из њихових хумки више никад не сме клијати семе новог зла", упозорио је Јосиповић.

Поводом Европског дана сећања на жртве тоталитарних режима, Јосиповић је у поруци навео и да прошлост не може да се мења, али да из ње мора да се учи.

Хрватски председник је написао да обележавајући Европски дан сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима, "сећамо се свих жртава тоталитаризма, као и жртава ратова широм света".

Према његовим речима, ратови и нехумана дела за време рата у својим коренима често су имали тоталитаризам или мржњу и презир према човеку и његовом животу.

"Свесни смо како искреног помирења и опроштаја нема без уважавања жртве, без заједничког сећања и саучешћа према свим невиним жртвама", навео је Јосиповић.

"Осуђивати тоталитарне и ауторитарне режиме и тенденције, учити о њиховим узроцима и последицама и чувати мир, демократију и људска права, значи бити одговоран према будућности", закључио је хрватски председник.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво