Читај ми!

Будимир и у притвору задржао овлашћења

Ухапшени председник Федерације БиХ Живко Будимир и у притвору остаје на функцији, са свим овлашћењима која је и раније имао. преноси РТРС. Парламент није прихватио ниједно од понуђених решења за преношење надлежности председника Федерације БиХ.

Парламент Федерације БиХ није постигао решење за функционисање институција, после хапшења председника ФБиХ Живка Будимира под сумњом да је примао мито у замену за помиловање осудјеника.

Тако Будимир и у притвору остаје председник, са свим овлашћењима која је и раније имао, и ако парламент не нађе излаз из настале ситуације, тако ће бити све до 26. маја, уколико му Суд БиХ евентуално не продужи притвор, преноси РТРС.

Потпредседници Федерације Светозар Пударић и Мирсад Кебо ишчекивали су да им посланици представничког већа Федералног парламента на ванредној седници доделе део надлежности председника који је у притвору, што је био предлог Пударићевих партијских колега у парламенту - посланика СДП-а.

Тиме би добили привремено овлашћење да бирају Владу и судију Уставног суда као и да потписују указе о проглашењу закона које изгласа парламент.

Међутим, СДП-ова иницијатива остала је без гласова, чак и оних који су официјелно у парламентарној већини, па је тако на површину испливала додатна разједињеност у Федерацији.

"Нисмо спремни да подржимо предлог и не видимо решења тешке ситуације, због недоречености Устава и непоштовања Устава", рекао је Маринко Чавара из ХДЗ БиХ.

Осим предлога СДП, за излаз из парализе извршне власти било је и других идеја - од формирања радне групе која би требало да прикупи званичне информације о случају Будимир, па до тога да се Будимиру у притвор носе укази и решења на потпис.

Незванично, и Будимир се са оваквим захтевом обратио правосудним институција, што је Адил Лозо из Странке за БиХ коментарисао да "има довољно доказа да је Будимир недостојан да и даље обавља функцију председника."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара