Читај ми!

Годишњица "Бљеска" у Хрватској

Хрватски државни врх окупио се у Окучанима у западној Славонији на обележавању 18-годишњице операције Бљесак, у којој су хрватске снаге заузеле делове западне Славоније под српском контролом. Без акција какве су биле "Бљесак" и "Олуја" не би било слободне Хрватске, рекао Иво Јосиповић.

Хрватски државни врх, на челу с председником Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем, присуствовао је у Окучанима обележавању 18. годишњице војно-полицијске акције "Бљесак".

Том акцијом Хрватска је преузела контролу над подручјем западне Славоније, до тада у саставу  Републике Српске Крајине.

"Без акција какве су биле 'Бљесак' и 'Олуја' не би било слободне Хрватске, па ни ове Хрватске која заговара и промовише сва људска права и сва национална права", рекао је Јосиповић  после полагања венаца код Спомен крста хрватским бранитељима, пренела је Хрватска радиотелевизија.

Он је додао да је на свечаности изражено поштовање према "великој победи хрватске војске и полиције којом је ослобођена западна Славонија".

"Драго ми је да је овде била и делегација Српског демократског форума, то је знак да наше друштво иде према помирењу и правој европској заједници свих својих грађана", оценио је Јосиповић.

Министар бранитеља Предраг Матић рекао је да се Хрватска "не наслађује ничијим поразом, али има право да слави своју победу".

Током дводневне операције "Бљесак", која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска преузела је контролу над западном Славонијом. Према извештају Хрватског хелсиншког одбора за људска права у акцији "Бљесак" убијено је 83 српска цивила. Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.

Више хрватских невладиних организација упозорило је у уторак, уочи обележавања 18. годишњице војно-полицијске акције "Бљесак", да још нису расветљени и процесуирани сви злочини, укључујући и убиство 22 цивила у селу Медари код Нове Градишке, међу којима је било троје деце и 11 жена.

Они су у саопштењу истакли да би утврђивање околности и чињеница о страдању жртава и процесуирање починитеља злочина у Медарима, допринело признавању патње жртава и прекидању спирале насиља.

Акција "Бљесак" претходила је војно-полицијској акцији "Олуја" која је уследила после три месеца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се