Читај ми!

Босна пред колапсом?

Економски аналитичари упозоравају да је Босна и Херцеговина пред колапсом. Оцењују да су на наплату стигле све године нерада и "живота на кредит", али и перманентне политичке кризе у БиХ. Без посла 220.000 људи са факултетском дипломом.

Босна и Херцеговина је пред колапсом, на то драматично упозоравају релевантни економски аналитичари те земље, указујући да су на наплату стигле све године нерада и "живота на кредит", али и перманентне политичке кризе у БиХ, преноси кликс.ба.

Исплата плата каснила је 15 дана корисницима федералног буџета, запосленим у федералним органима управе. У појединим државним и федералним органима и јавним предузећима већ је најављено смањење плата.

Исто тако, неким организацијама и установама које се финансирају и буџета Кантона Сарајево касне плате, а радницима месецима нису уплаћени доприноси, преноси портал кликс.ба агенцију Анадолија.

Због немогућности да плате рачуне појединим предузећима, установама и организацијама прети искључивање, телефона, струје, воде.

Тако је сарајевском кантоналном предузећу Водовод и канализација већ искључена струја због дуговања Електродистрибуцији.

Просветари у Кантону Сарајево најављују штрајк, могући су и њихови протести. Скоро сваке седмице пред Владом Федерације БиХ протестују радници као и широм Босне и Херцеговине.

За сада, ти протести су углавном мирни и нису масовни. Међутим, уколико се прилике не буду промениле, многи се плаше и упозоравају да би у скоријој будућности могло бити и другачије.

О озбиљности ситуације много говори и чињеница да федерални министар финансија Анте Крајина на питање о томе како одржати финансијску стабилност у ФБиХ одговара народном изреком "нови дан, нова нафака".

Он није одбацио могућност кашњења пензија и плата у федералним органима, указујући на тешку ситуацију.

"Мораће се ограничавати јавна потрошња, увести више одговорности у доношење одлука и направити ред'', нагласио је Крајина.

Сви у Босни и Херцеговини данас гледају у Међународни монетарни фонд из којег би Федерацији БиХ у овој години требало бити додељено 239 милиона КМ, а Републици Српској 120 милиона КМ.

Ти износи се сматрају спасоносним за земљу. Али, како би се измирили дугови према ММФ, мораће се ићи у непопуларне резове трошкова. што ће сигурно изазивати потресе у крхком друштву БиХ.

Криза све оштрија

Професор економије Вјекослав Домљан каже да је криза у БиХ све оштрија.

"Да ситуација није крајње лоша, не би се власт обратила ММФ по избијају кризе. Сад се ситуација још више закомпликовала. Ситуација са ликвидношћу постаје све тежа. Свима је разумљиво да без нове транше ММФ ствари са ликвидношћу ће бити неиздрживе за Федерацију БиХ.

Али, када идуће године средства дођу на наплату, а ради се о милијарду марака, биће још и теже, упозорио је професор Домљан.

Економски аналитичар Дуљко Хасић упозорио да се ефекти кризе све драматичније одражавају на БиХ. Али, он је забринут јер политичке елите уопште не говоре о кризи која прети БиХ.

"У овом моменту незапослено је 560.000 у БиХ, што алармантно. Од тога чак 220 хиљада незапослених људи је са високом школском спремом. Људи завршавају школе и одлазе на бирое рада. Власти БиХ немају идеја како запослити радну снагу и материјалне капацитете ставити у функцију. Дужничка криза је узела свој данак и, нажалост, доста тога је унапред потрошено", указао је Хасић. Он је упозорио да да су привредне активности у Федерације БиХ сведене на минимум.

"Нема производње. То показује податак да у првом кварталу имамо пад прихода по основу ПДВ за 12 одсто, што је забрињавајуће. Блокирано је 61.000 рачуна привредних субјеката. Доста фирми је у фази стечаја и ликвидације. Дошли смо до дна", рекао је Хасић.

Република Српска је од краја јануара званично у рецесији, потврђују и подаци Завода за статистику РС. Тиме је и службено потврђен привредни суноврат тог ентитета, на који су већ упозоравали привредници и економски аналитичари.

"БДП у РС у трећем тромесечју 2012. године у односу на треће тромесечје 2011. има негативну стопу раста од 0,9 одсто".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво