Одбачен захтев за поништење избора

Влада Црне Горе одбацила захтев опозиције за поништавање председничких избора одржаних 7.априла и расписивање нових, оценивши да су избори спроведени у складу са законом.

Црногорска влада одбацила је као неприхватљив и правно неутемељен захтев опозиције за поништење председничких избора и расписивање новог гласања за шефа државе.

Влада Црне Горе је на седници, којој је председавао премијер Мило Дјукановић, оценила да су председнички избори одржани 7. априла спроведени у складу са законом и међународним стандардима.

Захтев за доношење посебног закона којим би се резултати председничких избора прогласили неважећим и поновили избори није прихватљив, нити правно могућ, јер би се тиме суштински поништила изборна воља грађана и тако урушио правни поредак државе, наводи се у саопштењу са седнице Владе Црне Горе.

Влада Црне Горе је констатовала да је доношењем одлука надлежних државних органа поступак избора за црногорског председника завршен.

Не постоје формални, ни суштински разлози, нити правне могућности за понављање избора за председника државе, наводи се у саопштењу црногорске владе.

У Црној Гори и даље траје политичка криза након председничких избора на којима је, према резултатима Државне изборне комисије, победио председнички кандидат ДПС-а и актуелни шеф државе Филип Вујановић, док Изборни штаб Миодрага Лекића не признаје те резултате и тражи нове изборе.

Опозиција је на протесту 20. априла у Подгорици затражила од председника парламента Ранка Кривокапића, премијера Мила Ђукановића и странака владајуће коалиције да се усвоји посебан закон којим би се поништили резултати председничких избора одржаних 7. априла и расписало ново гласање за шефа државе.

Они су затражили и да се двотрећинском већином изабере државни тужилац Црне Горе, да се кривично-правно процесуирају актери афере "Снимак" и спроведе парламентарна истрага о том случају. У супротном, опозиција је најавила организовање новог протеста.

Кривокапић је у четвртак поручио да је спреман да у дневни ред седнице Скупштине Црне Горе стави захтев опозиције за усвајање посебог закона којим би се резутати председничких избора прогласили неважећим, уколико опозиција достави парламенту такав законски акт. Он је казао да би, у случају да такав закон буде усвојен, био дужан да распише нове изборе за председника Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво