Читај ми!

Ухапшен председник Федерације БиХ

Живко Будимир, председник ФБиХ, и још 19 особа ухапшено због сумње да су умешани у корупцију. Министар правде Зоран Микулић потврдио да Будимир не може да има имунитет од кривичног гоњења.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је председник Федерације БиХ Живко Будимир и још 19 званичника ФБиХ ухапшeно због сумње да су умешани у корупцију.

Поред првог човека Федерације БиХ ухапшени су и председник Комисије за помиловања Хидајет Халиловић и саветник председника Федерације Петар Баришић, Сауд Кулосман, председник Јединствене организације бораца, док је Иван Јурчевић, председник Удружења пензионисаних и демобилисаних бораца ХВО-а још у бекству.

Осумњичени се терете за злоупотребу положаја или овлашћења, незаконито посредовање, примање и давање мита, организовани криминал и неовлашћени промет опојним дрогама.

"Будимир и још 19 званичника Федерације су ухапшени. Групу ће саслушати тужилац који ће потом одлучити о даљој процедури", рекао је Грубешић агенцији Ројтерс.

Будимир је ухапшен у акцији Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и Тужилаштва, чији је циљ откривање дела корупције запослених у Председништву БиХ у Сарајеву и Влади Федерације БиХ у Мостару, јавили су раније медији у БиХ.

Претпоставља се да је реч о миту који су, како се сумња, Будимир, Халиловић и Баришић примали у замену за давање помиловања починитељима кривичних дела.

Будимир је, како су подсетили медији у БиХ, само у току прошле године помиловао 96 особа од којих већина није имала позитивна мишљења надлежних институција, с обзиром на то да се радило углавном о особама из криминалног миљеа, који се вежу за политичке кругове.

Полиција је претресла кабинет Председника Федерације у згради Председништва БиХ и у Мостару. Претресене и просторије Федералног министарства правде у којима се налази радни простор Комисије за помиловање и више станова на подручју ФБиХ.

Након хапшења осумњичени су пребачени у просторије Агенције за истраге и заштиту где ће бити испитани.

Министар правде Федерације Босне и Херцеговине Зоран Микулић потврдио је новинарима у Мостару да, према уставу, председник Федерације БиХ Живко Будимир не може да има имунитет од кривичног гоњења и може бити ухапшен.

Босански медији раније су јавили да се Будимир позвао на имунитет и да неће бити ухапшен, али да му је ограничено кретање.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић подржао је активности које спроводи Тужилаштво БиХ и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), али је нагласио да нико није крив док се то не докаже.

Никшић се огласио саопштењем за јавност, а у којем се, како је пренела агенција Анадолија, наводи да није тачно да је приликом утврђивања дневног реда данашње седнице Владе ФБиХ најавио да ће уследити хапшење Будимира.

Влада ФБиХ у Мостару је деблокирана нешто пре 17 сати, претрес је завршен, а место догађаја напустила је и државна тужитељка Диана Кајмаковић, која није давала изјаве.

Из агенције СИПА раније је саопштено да се на ширем подручју БиХ спроводе три акције под називима "Мемори", "Патриот" и "Правда", и да у њима учествују припадници ОБА, МУП РС, МУП Кантона Сарајеву, МУП Херцеговачко-неретванског кантона и МУП Средњобосанског кантона.

Оперативним акцијама је обухваћено више десетина лица због сумње да су се бавили корупцијом, подмићивањем, као и неовлашћеном трговином дрогом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво