Читај ми!

Реаговања на Николићеву изјаву

Изјаву председника Томислава Николића којом се извињава за злочине које су појединци починили над Бошњацима у име Србије и српског народа, поздравили хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић и заступник СДСС-а у хрватском Сабору Милорад Пуповац.

Хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и заступник Самосталне демократске српске странке у хрватском Сабору Милорад Пуповац поздравили су извињење Томислава Николића за злочине које су појединци починили над Бошњацима у име Србије и српског народа.

Комшић је оценио да таква изјава може допринети смиривању тензија и побољшању односа између БиХ и Републике Србије.

Како је рекао Комшић, то ће се одразити и на побољшање односа у региону.

"Крајње је време да се све државе региона окрену заједничкој будућности и европским интеграцијаме, базирајући своје односе на добросуседским везама и међусобном уважавању суверенитета и територијалног интегритета, навео је Комшић.

Председник Србије се, у интервјуу БХ телевизији, извинио за злочине које су појединци починили над Бошњацима у име Србије и српског народа, а на питање о Сребреници, Николић је рекао да се "геноцид мора доказати".

Комшић, иначе, није прихватио позив председника Николића да, заједно с председавајућим Председништва БиХ Небојшом Радмановићем и бошњачким чланом Бакиром Изетбеговићем, посети Србију.

Одбијање да дође у посету Београду Комшић је образложио неслагањем с Николићевим излагањем током дебате у УН о раду међународних кривичних судова.

Пуповац: Потврда свести о тежини злочина

Заступник Самосталне демократске српске странке у хрватском Сабору Милорад Пуповац рекао је да је извињење потврда свести о тежини злочина који је почињен, одговорности коју осећају сви они који представљају српски народ и посебно државу Србију, где су припадници српског народа или људи који су обављали неке дужности у име државе Србије починили злочине према припадницима бошњачког народа.

Такво Николићево извињење било је очекивано и "то је нешто што свако ко жели добре односе и обнову поверења треба да чини и биће још дуго времена потребно то чинити када је у питању простор бивше Југославије", навео је Пуповац, преноси агенција Хина.

Према његовим речима, биће потребно да и будуће генерације чине гестове извињења или исказивања поштовања према жртвама које су пале.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво