Читај ми!

Говор мржње у хрватском сабору

Пријава коју је уредник ХРТ-а Хрвоје Зовко поднео Етичкој комисији због говора мржње изазвала говор мржње у хрватском Сабору. На заједничкој седници неколико саборских одбора размењене су оптужбе.

Расправа у хрватском сабору поводом пријаве уредника ХРТ-а Хрвоја Зовка због говора мржње претворила се у размебну оптужби и опет у говор мржње.

Поводом Зовкове пријаве одржана је заједничка седница саборских Одбора за људска права и права националних мањина и Одбора за медије, коју је затражио СДСС. Међутим, најмање се расправљало о поводу седнице, преноси Фонет.

Чланови одбора између себе се чак нису могли усагласити ни о закључцима расправе. Уместо тога генерални директор ХРТ-а Горан Радман морао је да се брани од, како је рекао говора мржње посланика ХДЗ-а Анте Бабић, а још једном је "бриљирала" и Ружа Томашић, која је ушла у окршај с Милорадом Пуповцем.

"Жао ми је што инциденти на ХРТ-у изазивају јавни интерес и што се користе као повод за сазивање оваквих седница. Али нећу дозволити овом телу да уређује програм ХРТ-а. То не могу по закону ни ја, али моја дужност као генералног директора је да устанем у одбрану ХРТ-а од политике", истакао је Радман.

Како је рекао, ХРТ има својих проблема, који потичу из времена кад он није био на челу те медијске куће.

Али, ако ХРТ и даље буде предмет међусобних сукоба политичара и медијских манипулација, нећу моћи да радим свој посао како треба", рекао је Радман.

Бабић је рекао да је ХРТ установа која манипулише, а не информише. Он се окомио на Радмана због недавног именовања Жељка Рогошића на место главног уредника првог програма ХТВ.

Милорад Пуповац, на чију је иницијативу сазвана седница, и који је већ у Сабору осудио "пребројавање крвних зрнаца" на ХРТ-у, устврдио је да је говор мржње на јавном сервису свеприсутан.

Као пример он је навео узвике "Убиј Србина", који се редовно чују за време преноса фудбалских утакмица, а од којих се нико не ограђује.

Пуповац је такође рекао да је забрињавајуће што анкете показују да би само седам одсто младих за животног партнера било спремно изабрати особу друге националности.

На то је реаговала правашица Ружа Томшић уз опаску Пуповцу да не брани све националне мањине већ само српску.

"У чему је проблем да само седам одсто грађана жели да им се дете уда за Србина? Ни ја не бих желела да ми се дете уда за Србина, Мађара или Италијана. Желим да моји унуци говоре хрватски. Где је ту говор мржње", рекла је Томшићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво