Читај ми!

Вујановић и званично председник Црне Горе

Према коначним резултатима Филип Вујановић победио на председничким изборима у Црној Гори са 51,21 одсто гласова, док је за Миодрагa Лекића гласало 48,79 одсто бирача. Лекић не признаје резултате.

Државна изборна комисија (ДИК) Црне Горе саопштила је да је, према коначним резултатима, председнички кандидат ДПС-а и актуелни шеф државе Филип Вујановић победио на изборима 7. априла, пошто је освојио 51,21 одсто гласова, док је за независног кандидата Миодрагa Лекића гласало 48,79 одсто бирача.

Како је објављено на сајту ДИК-а, за Вујановића је гласало 161.940 бирача, а за Лекића 154.289.

На изборима 7. априла гласало је 316.229 бирача или 63,9 одсто укупно уписаних гласача.

Председник ДИК-а Иван Калезић одржаће данас конференцију за медије на којој ће саопштити коначне резултате председничких избора.

Лекићев изборни штаб саопштио је раније да не признаје резултате председничких избора које саопштава ДИК.

На протесту Лекићевих присталица у суботу, у Подгорици, затражено је поништење председничких избора одржаних 7. априла и расписивање новог гласања за шефа црногорске државе.

Организатори протеста су саопштили да су те захтеве упутили председнику Скупштине Црне Горе Ранку Кривокапићу, премијеру Милу Ђукановићу и странкама владајуће коалиције, којима је остављен рок од десет дана да се изјасне о њима.

Лекић је на протесту рекао да не признаје резултате избора које саопштава ДИК због, како је навео, изборне преваре и крађе у корист Вујановића.

Немам право да признам изборну превару. Немам право због свих који сте гласали за мене, јер смо сви заједно покрадени, рекао је Лекић, додајући да ће наставити демократску борбу како би се испоштовала већинска воља грађана на изборима 7. априла.

Уставни суд Црне Горе одбацио је претходно жалбу Лекићевог Изборног штаба на регуларност председничких избора.

Тај суд је био последња правна инстанца којој је Лекић могао да се жали.

Вујановић је раније рекао да је његова победа очигледна и да су је потврдиле све државне институције, као и међународни посматрачи, истакавши да су избори завршени.

Избори су завршени, грађани су одлучили и њихову демократску вољу треба поштовати. Мене су грађани изабрали и ја сам веома задовољан тим резултатом, рекао је Вујановић.

Нови-стари председник Црне Горе Филип Вујановић остаће упамћен по томе што је везао два председничка мандата у тој држави након што је на референдуму 2006. године Црна Гора стекла независност.

Од адвоката до председника

Вујановић је био на свим најзначајнијим функцијама у Црној Гори као министар, премијер, председник Скупштине Црне Горе и, коначно, шеф државе.

Професионалну каријеру Вујановић је започео у правосудним органима и важио је за доброг адвоката, а у политику је ушао након првих вишестраначких избора почетком деведесетих година прошлог века.

Вујановић је од марта 1993. до маја 1995. године био министар правде, а наредне три године налазио се на функцији министра унутрашњих послова.

За председника Владе Црне Горе изабран је 5. маја 1998. године и ту дужност обављао је до 5. новембра 2002. године.

Потом је изабран за председника Скупштине Црне Горе, након чега је 11. маја 2003. године победио на изборима за шефа државе.

На првим председничким изборима у независној Црној Гори 6. априла 2008. године поново је изабран је на челну функцију у држави.

Вујановић је рођен 1. септембра 1954. године у Београду, где је завршио Правни факултет. Ожењен је супругом Светланом која је председник Апелационог суда Црне Горе. Имају троје деце - сина и две кћерке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара