Читај ми!

Нећемо дизати зид према суседима

После уласка Хрватске у Европску унију 1. јула, границе према суседним земљама неће постати "кинески зид" него ће оне бити отворене за трговину, поручио хрватски председник Иво Јосиповић. Односе са Србијом оценио као "врло сложене".

Хрватски председник Иво Јосиповић је рекао да хрватске границе према суседним земљама по уласку те земље у ЕУ неће постати "кинески зид" и подсетио да Хрватска има велике привредне интересе да сарађује са суседним земљама.

Осврнувши се на односе Хрватске са суседним земљама Јосиповић је односе са Србијом оценио "врло сложеним", са Босном и Херцеговином "сложеним", са Црном Гором "изразито добрим".

За односе са Словенијом је рекао да постоје добри изгледи да се превлада дугогодишњи спор око дуга Љубљанске банке Хрватској.

Према речима Јосиповића Хрватска ће од 1. јула у региону наступати као део, односно репрезент Европске уније.

Када је реч о глобалном позиционирању Хрватске, Јосиповиће је нагласио да "остаје трајно стратешко савезништво са Сједињеним Америчким Државама", али и додао да ће се Хрватска отварати и према другим "великим привредним државама".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара