Читај ми!

Предизборна трка у Црној Гори

Председник Црне Горе Филип Вујановић и кандидат опозиционог Демократског фронта Миодраг Лечић припремају се за предстојеће председничке изборе. Мањинске партије подржавају Вујановића, који обећава квалитетнији живот у следећем мандату. Лекић оптужује шефа државе за политичку кризу и најављује борбу против криминала и корупције.

Очекивано, главну реч у црногорској председничкој трци воде актуелни шеф државе Филип Вујановић и кандидат опозиционог Демократског фронта Миодраг Лекић. Вујановић обећава квалитетнији живот, док његов противкандидат најављује борбу против криминала и корупције, као и против подела у црногорском друштву.

Лидери албанских националних партија саопштили су да ће на председничким изборима у Црној Гори, који су заказани за 7. април, подржати кандидата Демократске партије социјалиста  и актуелног шефа државе Филипа Вујановића.

Подршку Вујановићу на конвенцији ДПС-а у Улцињу најавили су лидер Форце Назиф Цунгу, председник Демократске уније Албанаца Мехмет Зенка и представник Демократске партије Албанаца Мето Ђони.

Председничког кандидата ДПС-а раније је подржала Бошњачка странка, а подршку је најавила Хрватска грађанска иницијатива.

"Испуњен сам задовољством, јер су странке мањинских народа уз мене, а нема председника Црне Горе ако уз њега нису мањински народи", каже Вујановић.

Вујановић истиче да ту подршку доживљава као признање политици коју је водио према мањинама и суседним државама.

"И у наредном мандату наставићу да водим такву политику", обећава Вујановић.

Тврди да ће његов следећи председнички мандат бити посвећен афирмацији државе Црне Горе, социјалној правди, унапређењу квалитета живота, борби против криминала и корупције, као и наставку интеграција у Европску унију и НАТО.

Вујановић наглашава да је увек био председник свих грађана Црне Горе и да ће тако поступати и у следећем председничком мандату.

"Никада нисам правио разлику међу људима ни по нацији, ни по вери. Јесам Црногорац, али сам једнако поштовао све грађане Црне Горе било да су Црногорци, Срби, Бошњаци, Муслимани, Албанци или Хрвати. Црна Гора је била и остаће кућа свих нас", истиче председнички кандидат ДПС-а.

Лекић обећава промене 

С друге стране, председнички кандидат Демократског фронта Миодраг Лекић је на изборној конвенцији у Никшићу, којом је почео председничку кампању, истакао да су Црној Гори потребне промене и нове вредности.

"Обећавам да ћу бити неко ко ће бранити, пре свега, Устав и правни поредак, ко ће се борити против криминализације црногорског друштва, ко ће се борити за кохезију народа у Црној Гори, који ће поштовати све грађане, наравно и мањине, али нећу њима трговати него их поштовати и позвати их да заједно градимо Црну Гору на новим вредностима", рекао је Лекић.

Лекић је истакао да једнако поштује оне који су на референдуму 2006. године били за независну Црну Гору и оне који су били за државну заједницу, јер су и једни и други мислили добро Црној Гори.

Лекић је прозвао свог противкандидата Филипа Вујановића, наводећи да је кандидат ДПС-а и актуелни шеф државе својом новом председничком номинацијом изазвао политичку и уставну кризу.

"Вујановић је изазвао кризу Устава. Његова кандидатура је ван правног поретка", навео је Лекић.

Лекић тврди да кандидат ДПС-а ћути о криминалу и корупцији у Црној Гори и да је кампању почео ширећи неистине о њему.

"Бележим његове изјаве и обећавам да ћу га постидети у телевизијском дуелу", поручио је Миодраг Лекић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара