Читај ми!

Жељка Цвијановић мандатар владе РС

Досадашња министарка за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић мандатар је за састав нове владе Републике Српске. Жељка Цвијановић изјавила да ће радити у најбољем интересу РС, наводећи да је потпуно свесна озбиљности и тежине задатка који јој је поверен.

Председник Републике Српске Милорад Додик именовао је вечерас Жељку Цвијановић за мандатара за састав нове Владе РС. Скупштина РС данас је прихватила оставку владе Александра Џомбића.

"На овакву одлуку сам се одлучио јер је Жељка Цвијановић добила општу подршку Савеза независних социјалдемократа (СНСД), као и коалиционих партнера из Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије РС", рекао је Додик обраћајући се новинарима у Палати председника.  

Промена Владе РС није изазвала ни политичку ни институционалну кризу у овом босанско-херцеговачком ентитету, изјавио је Додик. 

Додик је рекао да је мандат поверен Жељки Цвијановић јер владајућа коалиција сматра да ће она успети будућу владу да "приближи народним проблемима", да ће та влада "показати социјалну осетљивост", и да ће се њен кабинет суочити са економским изазовима и успоставити боље окружење за пословни свет.  

Председник РС је уверен да ће нова влада наставити "да јача политички субјективитет РС" у оквиру БиХ, као и да ће се успешно носити са проблемима који стоје пред БиХ на путу ка Европској унији.

Цвијановићева: Радићу у најбољем интересу РС 

Жељка Цвијановић изјавила је да ће радити у најбољем интересу РС, наводећи да је потпуно свесна озбиљности и тежине задатка који јој је поверен, као и тешке економске кризе у којој се налази овај ентитет и изазова који стоје пред новом владом.

Она је рекла да већ има израђен пројекат чија реализација треба да произведе ефекте који ће бити на добробит Републике Српске, грађана и пословне заједнице.

Цвијановићева је истакла да ће циљеви њеног кабинета бити враћање плата буџетским корисницима на ниво пре почетка ове године, када су умањене за десет процената, као и јачање социјалне сигурности.

Према њеним речима, трајно опредељење будуће Владе биће очување уставне позиције РС, очување њене лидерске позиције, у оквиру БиХ, у процесу европских интеграција, као и јачање међународних веза РС и побољшање њеног имиџа на међународној сцени.

Цвијановићева је поручила да је спремна да у што краћем року предложи програм рада нове владе и њен састав, додавши да су већ позната имена нових министара.

Најављено је да ће у року од два дана бити одржана седница Извршног одбора СНСД-а на којој ће бити утврђен предлог нових министара из ове странке, а да ће у наредним данима бити заказана седница парламента на којој ће бити изабрана нова Влада РС.

Цвијановићева је у Џомбићевом кабинету била министарка за економске односе и регионaлну сарадњу.

Рођена је 1967. године у Теслићу, где стекла основно и средње образовање. Студирала је на Филозофском факултету у Сарајеву, и на Филозофском и Правном факултету у Бања Луци. Постдипломске студије у области дипломатско-конзуларног права завршила је на Правном факултету.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, као виши преводилац, а потом и асистент у Мисији Европске уније у БиХ, као саветник председника Владе за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама.

Обављала је и послове шефа Кабинета председника Владе Републике Српске и руководила Јединицом за координацију и европске интеграције.

У претходном скупштинском мандату била је и чланица из реда стручњака Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.

Удата је и мајка двоје деце.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво