Читај ми!

Словенија на прагу ванредних избора?

После годину дана, словеначка Влада пред распадом. Владу премијера Јанеза Јанше напустили министри спољних послова и здравља. Странка Позитивна Словенија већ има манадатара за прелазну владу. То је Аленка Братушек, њена председница.

Словенија је на прагу ванредних парламентарних избора. Владу премијера Јанеза Јанше напустили су министри спољних послова и здравља. Странка Позитивна Словенија предложила је Аленку Бартушек за мандатара за састав прелазне владе. О поверењу актуелној влади парламент ће гласати следеће недеље.

Владајућу коалицију већ је напустила Грађанска листа. Данас јој се придружила и Демократска странка пензионера - Десус. Њен лидер, министар спољних послова Карл Ерјавец и министар здравља Томаж Гантар написали су изјаве о оставци, с којима ће упознати премијера.

"Десус није иницијатор кризе. Претходних дана премијер је оптужио странке које желе да напусте владу да су одговорне за проблеме у земљи. Ми сматрамо да је искључиви кривац премијер Јанез Јанша, који није поднео оставку после извештаја антикорупцијске комисије", каже Карл Ерјавец.

Јаншина влада сада у парламенту има подршку само 36 од 90 посланика. Изласком неколико странака из коалиције покренут је механизам такозваног "конструктивног неповерења" влади, којим се истовремено именује мандатар прелазне владе.

Председник странке пензионера подржао је Аленку Братушек из Позитивне Словеније за мандатара. Начелну подршку већ су дале Грађанска листа и Социјалдемократе. Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, који је месецима под лупом јавности због оптужби за корупцију, најавио је да ће и формално поднети оставку на место председника Позитивне Словеније.

"Када буде формирана нова влада руководство странке прихватиће моју оставку. Мислим да имамо изузетног кандидата за премијера", каже Зоран Јаковић.

"Савет Позитивне Словеније позива наше посланике у парламенту да на основу члана 116 Устава затраже гласање о поверењу Влади и предложе Аленку Братушек за мандатара", рекла је Аленка Братушек, председница Позитивне Словеније.

Одлазак странака из владајуће коалиције и најаве о подршци новом мандатару, премијер Јанша оцењује као неодговорно понашање с обзиром на стање у држави.

Без обзира на расплет кризе, један од приоритета за све странке у садашњем сазиву парламента остаје ратификација хрватског приступног споразума у року који ће омогућити да Хрватска 1. јула, како је предвиђено, постане чланица Европске уније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво